SLOVENCI O POSREDNIŠTVU

'Darovanom konju Hrvati gledaju u zube'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 03.03.2009 12:30
  • Objavljeno 03.03.2009 u 12:17
SASTANAK NA VRHU

SASTANAK NA VRHU

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vjekoslav Skledar

Slovenska vlada još je prošlog tjedna 'načelno' prihvatila ponudu Ollija Rehna da se Ahtisaarijeva skupina angažira u pitanju graničnog prijepora, Hrvatska je odluku odgodila do idućeg ponedjeljka, a na obje strane je primjetno taktiziranje, premda je izraženije u Zagrebu, dominantna je ocjena slovenskog novinstva u utorak

LJUBLJANA - Odluka hrvatske vlade da se odgovor Rehnu odgodi do idućeg ponedjeljka pokazuje da će Zagreb taktizirati do zadnjeg trenutka, a izjave sudionika sastanka na kojemu je tako dogovoreno sugeriraju da se traži mogućnost kako na diplomatski način odbaciti mogućnost da bi posrednici a ne pravosudno tijelo odlučivali o granici, ističe ljubljansko Delo.

"Zagreb traži mogućnost kako odbaciti prijedlog Europske komisije, a da ga se ne odbaci, odnosno kako ga prihvatiti na način koji će zapravo biti odbijenica", navodi vodeći slovenski list u glavnom komentaru.

"To što Zagreb želi komplicirana je i teško izvediva zadaća. Idući tjedan vidjet će se koliko uspješna je ta akrobacija i kako će u svoju kombinaciju Hrvatska uspjeti ubaciti Međunarodni sud pravde (ICJ)", navodi list. Delo podsjeća da je glavni problem u tome što Ljubljana moguće posredništvo vidi kao proces koji treba riješiti granično pitanje prije ulaska Hrvatske u EU, a Zagreb kao mogući put prema predaji bilateralnog graničnog prijepora međunarodnoj pravosudnoj ustanovi.

Komentar istoj temi posvećuje i ljubljanski dnevni list Dnevnik.

"Iako joj voda već teče u grlo jer prijeti odgoda za kraj ovog mjeseca planirane pristupne konferencije, Hrvatska je odlučila da će odgovor Rehnu dati u zadnji trenutak i to nakon što ponudu Europske komisije prouči komisija stručnjaka. Sanader se tako svjesno odlučio za nastavak igre koja se može nazvati lov na izgubljeno vrijeme. Ponuda Europske komisije ne može se odbiti jer se darovanom konju ne gleda u zube", navodi se u komentaru.

Za razliku od Zagreba, navodi se u komentaru, Ljubljana prijedlog Europske komisije ocjenjuje kao odličan, ali samo ako omogući političko rješenje za granicu i isključi mogućnost odlaska pred pravosudnu ustanovu.

"Posredništvo savršeno odgovara Ljubljani, ali samo ako u njega ne bude uključena klauzula da je to pomoćno sredstvo kako Sloveniju dovesti u Haag", navodi "Dnevnik".

No, iako je zato oklijevanje Zagreba da prihvati inicijativu Europske komisije očitije, jasno je da taktizira i Ljubljana jer želi osigurati političko jedinstvo i isključiti mogućnost da se u "modalitete" posredništva uključi i traženje puta prema izlasku pred sud na kojemu bi se granica odredila isključivo temeljem međunarodnog prava.

Slovenski mediji u utorak ističu da će o "modalitetima" posredništva zato popodne premijer Borut Pahor razgovarati na neformalnom sastanku s predsjednicima stranaka, dok će o tome još jednom, vjerojatno u petak, raspravljati i parlamentarni odbor za međunarodnu politiku.

Mariborski dnevni list "Večer" u utorak ocjenjuje da Sloveniji u sporu s Hrvatskom na ruku idu međunarodne okolnosti, ekonomska kriza i stanje u Europskoj uniji kojoj zbog tog ozračja proširenje nije u prvom planu.

"Pitanje je koliko će se EU, koja djeluje kao sve više posvađana obitelj, moći idućih mjeseci posvećivati proširenju i koliko je stvarnog interesa da do proširenja dođe što prije", navodi u komentaru "Večer".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi