VREMENSKA PROGNOZA

Danas u Hrvatskoj oblačnije, vjetrovitije i većinom svježije, ponegdje i uz kišu

04.10.2023 u 07:50

Bionic
Reading

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) za danas predviđa djelomice, na Jadranu i pretežno sunčano, a uz prolazno više oblaka u unutrašnjosti je moguće malo kiše, u prvom redu u Međimurju i Hrvatskom zagorju

Zapuhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na sjevernom Jadranu mjestimice jaka bura, podno Velebita i s olujnim udarima. U Dalmaciji slab i umjeren jugozapadnjak i jugo, tek prema večeri u okretanju na buru i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura od 18 do 23 na kopnu te između 24 i 28 Celzijevih stupnjeva na moru, javlja DHMZ.

Meteorolog Krunoslav Mikec najavio je za HRT da će u srijedu na istoku Hrvatske biti djelomice sunčano, povremeno s umjerenom i povećanom naoblakom, samo rijetko uz mogućnost za malo kiše. Uz slab i umjeren sjeverni vjetar bit će manje toplo nego u utorak - najviša temperatura od 21 do 23 °C. U središnjoj Hrvatskoj od 19 do 22 °C, a ujutro između 12 i 15 °C. Uz to, umjereno do pretežno oblačno, mjestimice uz pokoju kap kiše, posebice na sjeveru područja. Zapuhat će sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Sjeveroistočnjaka će biti i u gorju.

Na sjevernom Jadranu bura, podno Velebita na udare jaka, a u Istri i prema otvorenom moru puhat će jugo pa istočnjak. Uz promjenjivu naoblaku ponegdje u Gorskom kotaru i u unutrašnjosti Istre može pasti vrlo malo kiše. Temperatura zraka danju od 17 do 22 °C u Gorskom kotaru i Lici te između 24 i 27 °C na sjevernom Jadranu.

U Dalmaciji dnevne vrijednosti od 25 do 28 °C, uz prevladavajuće sunčano vrijeme, u drugom dijelu dana povremeno s umjerenom naoblakom. Puhat će slabo do umjereno jugo, uz obalu i jugozapadnjak, a prema kraju dana okrenut će na buru i sjeverozapadnjak. Vjetar podjednak i na krajnjem jugu Hrvatske, uz većinom malo valovito more. Pritom pretežno sunčano s najvišom temperaturom zraka od 26 do 28 °C. Prolazno više oblaka bit će kasno poslijepodne i navečer.'

  • +5
Kupanje u Dubrovniku Izvor: Cropix / Autor: Tonci Plazibat

'Od četvrtka do subote u unutrašnjosti uglavnom sunčano te danju podjednako toplo kao u srijedu, no jutra će biti malo svježija. Više oblaka tijekom petka, ali vjerojatnost kiše je vrlo mala. U jutarnjim pak satima mjestimice treba računati na maglu. Na Jadranu većinom sunčano, u petak povremeno s umjerenom, ponegdje moguće i povećanom naoblakom. Puhat će slaba i umjerena bura, posebno u noći i ujutro, a danju će biti sjeverozapadnog, uz obalu mjestimice i jugozapadnog vjetra. Temperatura zraka podjednaka kao u srijedu', prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Biometeorološka prognoza

Na području većeg dijela zemlje prevladavat će razmjerno povoljne biometeorološke prilike, najpovoljnije na području južnog Jadrana. Mjestimična jutarnja magla u unutrašnjosti može kratkotrajno nepovoljno utjecati na kronične srčane i plućne bolesnike. Prolazno naoblačenje u sjevernijim krajevima i na području Gorskog kotara tijekom dana može kvariti raspoloženje osjetljivijim osobama. Ipak, djelomice, a na području Jadrana i pretežno sunčano vrijeme povoljno će utjecati na raspoloženje i radni elan meteoropata. Zbog nešto nižih temperatura zraka u odnosu na prethodne dane i sjevernog vjetra jutro će u unutrašnjosti biti svježe pa je odjeću potrebno prilagoditi vremenskim uvjetima.