klimatske promjene

Obilne kiše i poplave u New Yorku su 'novo normalno'

30.09.2023 u 22:58

Bionic
Reading

Obilni pljuskovi nakon jednotjednih padalina koje su poplavile New York u petak posljedica su klimatskih promjena i vrlo vjerojatno će predstavljati "novo normalno", rekla je u subotu guvernerka New Yorka Kathy Hochul

"Naravno, znamo, ovo je rezultat klimatskih promjena. Ovo je ono što nažalost moramo očekivati kao novo normalno", rekla je Hochul u obraćanju.

Oko 20 centimetara padalina palo je u nekim dijelova najmnogoljudnijeg grada u SAD-u, dovoljno da omogući morskom lavu iz zoološkog parka u Central Parku da lagodno zapliva iz nastambe.

Hochul je upozorila na "po život opasne" poplave i proglasila je izvanredno stanje za New York, Long Island i Hudson Valley.

Poplava u New Yorku Izvor: Profimedia / Autor: Ed JONES / AFP / Profimedia

Pozdravila je reakciju vlasti i rekla u subotu da nisu prijavljene žrtve unatoč obilnim kišama.

Poplave su izazvale velike smetnje u njujorškom sustavu podzemne željeznice i željeznica Metro North, prema Metropolitanskoj agenciji za promet koja upravlja s obje.

Neke podzemne linije su u cijelosti obustavljene, dok su mnoge stanice zatvorene. Autobusi su vozili krajnje sporo.

Dužnosnici su upozorili Njujorčane da izbjegavaju putovanja osim ako ne bježe iz poplavljenog područja.

Hochul je rekla u subotu da će izvanredno stanje, koje omogućuje bržu alokaciju kriznih sredstava, ostati na snazi sljedećih šest dana.

Guvernerka New Yorka je dodala da je razgovarala s Bijelom kućom i čelnikom većine u Senatu, Chuckom Schumerom, te je rekla da su spremni podržati savezno proglašenje katastrofe ako to bude potrebno.