PRAVOSUDNA TRAKAVICA

Danas šesta presuda Hrastovu za ratni zločin na Koranskom mostu

07.09.2012 u 07:59

Bionic
Reading

Nakon više od dvadeset godina suđenja Vrhovni sud danas bi trebao objaviti još jednu presudu bivšem policijskom specijalcu Mihajlu Hrastovu, optuženom za ubojstvo 13 neprijateljskih vojnika na Koranskom mostu 1991.

Šestu po redu presudu u istom slučaju danas će u 13 sati objaviti sudsko vijeće pod predsjedanjem vrhovnog suca Žarka Dundovića.

Hrastov, koji je u jednom od najdužih postupaka u povijesti hrvatskog pravosuđa tri puta oslobođen i dva puta osuđen, danas je još jednom iznio svoju obranu, nakon čega su njegovi branitelji te predstavnici tužiteljstva održali završne govore.

Za razliku od većine postupaka pred najvišim pravosudnim tijelom Vrhovni sud odluku neće donijeti samo na temelju sudačkog izvješća s najvažnijim pojedinosti o postupku i dosadašnjim žalbama, nego je od kraja siječnja ove godine ponovno izvodio dokaze.

Kao svjedoci su još jednom ispitani očevici događaja na Koranskom mostu 1991., hrvatski vojnici, ali i rezervisti bivše JNA od kojih su neki i ranjeni na Koranskom mostu. Sud je, osim toga, ispitao i dvojicu sudskih vještaka, balističara i patologa.

Nakon što su svjedoci posljednji puta ispitani pred Vrhovnim sudom u svibnju 2009. godine, Hrastov je osuđen na osam godina zatvora, da bi mu po žalbi kazna bila smanjena za godinu dana. No, kako Vrhovni sud osuđujuću presudu nije javno objavio, Ustavni je sud presudu ukinuo pa je Hrastov u prosincu 2010. oslobođen iz lepoglavske kaznionice, gdje je izdržavao kaznu.

U više od 20 godina suđenja Hrastova je karlovački Županijski sud tri puta oslobodio, a Vrhovni mu je sud dva puta ukidao presude i tražio ponavljanje postupka.

Od početka slučaja Hrastov odbacuje optužbu, a njegovi odvjetnici uvjereni su da dokazi izvedeni na danas okončanom postupku pred Vrhovnim sudom idu u prilog njihovu branjeniku.