startaju s dokazima

Danas počinje suđenje braći Mamić u Osijeku

27.04.2017 u 06:51

Bionic
Reading

Pred najmlađim kaznenim sucem osječkog Županijskog suda Darkom Krušlinom u četvrtak počinje suđenje braći Zoranu i Zdravku Mamiću, porezniku Milanu Pernaru te bivšem članu Uprave Dinama Damiru Vrbanoviću. Slučaj je završio u Osijeku nakon odluke Vrhovnog suda i prijedloga Državnog odvjetništva zbog poznanstva optuženih s troje zagrebačkih sudaca, od kojih je dvoje angažirano i u Arbitražnom sudu Hrvatskoga nogometnog saveza

Optužnica kojom se terete da su oštetili državni proračun za 12, a Nogometni klub Dinamo za gotovo 116 milijuna kuna potvrđena je pred Optužnim vijećem osječkog Županijskog suda krajem prošlog studenog. Prilikom izlaska iz sudnice Zdravko Mamić tada je rekao novinarima kako 'jedva početak suđenja' te da je riječ o politički montiranom procesu.

Ritam provođenja rasprava utvrđen je krajem siječnja na pripremnom ročištu, a odvjetnica Mamićevih Jadranka Sloković rekla je kako će se one održavati svaki drugi tjedan po dva dana. Glavna rasprava zakazana je pak za ovaj četvrtak i petak, a kako je tada najavila Sloković, na prvoj će se čitati dokumentacija, odnosno vidjeti koliko će to trajati s obzirom na to da je predloženo oko 3000 dokaza.

'Veselim se trenutku početka rasprava'

'Veselim se trenutku početka rasprava i mogućnosti dokazivanja svoje nevinosti. Učinili smo sve da do toga dođe što prije - povukli smo mogućnost žalbe Vrhovnom sudu, dokaze koje smo priložili Optužnom vijeću. Sada smo prihvatili sve što je predložio USKOK; nama se žuri', poručio je nakon pripremnog ročišta Zdravko Mamić i time demantirao špekulante jer se 'u javnost guralo to da će opstruirati postupak na sve moguće načine, a događa se suprotno'.

Mamić je najavio kako će tijekom sudskih rasprava pokazati stotine ugovora prema kojima su se dijelili transferi između igrača i kluba, što je bilo pravilo.  

'Upravo Uprava na čelu sa mnom napravila je jedan izuzetak, tako da se to na prste jedne ruke može nabrojati. I to su jedina dva transfera, oni Luke Modrića i Dejana Lovrena, koji su plaćeni u Hrvatskoj i na koje je plaćen porez hrvatskoj državi. Naravno, Izvršni i Nadzorni odbor Dinama i svi ljudi, kao i naši revizori, potvrđuju svojim nalazima i izjavama da Dinamo nije oštećen. Sada imamo paradoks - Dinamo tvrdi da nije oštećen, državi su plaćeni porezi, a USKOK kaže da bi država trebala vratiti novac Dinamu koji nije trebao platiti porez na to. Nikada takav slučaj nisam vidio. Ali dobro, sud počinje. Od sada ćemo govoriti u sudnici i u javnosti jer se stalno puštaju spinovi USKOK-a da bi se sondirao teren kako bi se održalo suđenje prije suđenja', rekao je tada Mamić.

Optuženi će stati pred suca Darka Krušlina, koji je, između ostalog, izrekao najdužu kaznu ikada na osječkom sudu, i to Robertu Rubiću, osudivši ga na 40-godišnji zatvor za ubojstvo osječkog odvjetnika i pjesnika Luje Medvidovića, a na ukupno 139 godina zatvora osudio je i desetoricu optuženih za ratni zločin u Trpinji i Borovu naselju 1991. godine.