POSTUPAK U OSIJEKU

Mamić: Brat i ja se ne bojimo suđenja, nego mu se veselimo

30.01.2017 u 14:07

  • +2

Braća Mamić i poreznik Milan Pernar dolaze na pripremno ročište na Županijski sud

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović

Bionic
Reading

Suđenje braći Zoranu i Zdravku Mamiću, porezniku Milanu Pernaru te bivšem članu Uprave Dinama Damiru Vrbanoviću počet će pred osječkim Županijskim sudom krajem travnja, određeno je na današnjem pripremnom ročištu. Optužnicu koja ih tereti da su oštetili državni proračun za 12, a Nogometni klub Dinamo za gotovo 116 milijuna kuna, krajem prošlog studenog potvrdilo je Optužno vijeće ovoga suda

Odvjetnica Mamićevih, Jadranka Sloković, rekla je kako je provedeno pripremno ročište na kojem je utvrđen ritam provođenja rasprava, a one će se održavati svaki drugi tjedan po dva dana. Glavna rasprava je zakazana za 27. i 28. travnja pred osječkim sucem Darkom Krušlinom. 

'Porekli smo sve navode optužnice. Prihvaćeni su uglavnom prijedlozi Državnog odvjetništva. Krećemo s njihovim dokaznim prijedlozima, a nakon toga će obrana iznijeti svoje. Na prvoj raspravi će se čitati dokumentacija, odnosno vidjet ćemo koliko će to trajati s obzirom da je predloženo oko 3000 dokaza', rekla je odvjetnica Sloković, dodavši da još nemaju raspored svjedoka.

387908,387952,387681,372429

Slučaj je završio pred osječkim sudom nakon odluke Vrhovnog suda i prijedloga Državnog odvjetništva zbog poznanstva optuženih s troje zagrebačkih sudaca, od kojih je dvoje angažirano i u Arbitražnom sudu Hrvatskog nogometnog saveza. Iako je obrana prošloga lipnja zatražila izuzeće dijela dokaza, Optužno vijeće odbilo je taj zahtjev.

Zdravko Mamić ponovio je da je riječ o politički montiranom procesu te da jedva čeka početak suđenja.

'Veselim se trenutku da počinju rasprave i da ću moći dokazati svoju nevinost. Učinili smo sve da do toga dođe što prije - povukli smo mogućnost žalbe Vrhovnom sudu, dokaze koje smo priložili Optužnom vijeću. Sada smo prihvatili sve što je predložio USKOK; nama se žuri', rekao je Zdravko Mamić, čiji je brat netom prije odjurio iz sudnice žureći se na avion. 

'Stalno se špekuliralo i guralo u javnost da ćemo opstruirati taj postupak na sve moguće načine, a događa se suprotno. Zoran je u četvrtak imao utakmicu u gostima u Saudijskoj Arabiji, u petak je već bio trener Al Aina iz Emirata. Stigao je u Osijek poštujući institucije i cijeli postupak. Braća Mamić ne da se ne boje i da neće opstruirati, nego s veseljem očekuju da će u sudnici dokazati da su nevini', ponovio je Mamić, napominjući kako je to apsurd jer misli da se sve države bave naplatom poreza, što je jedino važno, dok je ovdje riječ o tome da je u doba prije nego su preuzeli vodstvo u Dinamu bilo pravilo da su igrači dijelili transfere. Rekao je kako će to idući put i pokazati u raspravi, na sudu. Najavio je kako će pokazati stotine ugovora, po kojima su se dijelili transferi između igrača i kluba, što je bilo pravilo.

'Upravo Uprava na čelu sa mnom napravila je jedan izuzetak, da se to na prste jedne ruke može nabrojati. I to su jedina dva transfera, Luke Modrića i Dejana Lovrena, koji su plaćeni u Hrvatskoj i na koje je plaćen porez hrvatskoj državi. Naravno, Izvršni i Nadzorni odbor Dinama i svi ljudi, kao i naši revizori, potvrđuju svojim nalazima i izjavama da Dinamo nije oštećen. Pa sada imamo paradoks - Dinamo tvrdi da nije oštećen, državi su plaćeni porezi, a USKOK tvrdi da bi država trebala vratiti novac Dinamu koji nije trebao platiti porez na to. Nikada takav slučaj nisam vidio. Ali dobro, sud počinje. Od sada ćemo govoriti u sudnici i u javnosti jer se stalno puštaju spinovi USKOK-a da bi se sondirao teren kako bi se održalo suđenje prije suđenja', rekao je Mamić.