NOBILO O PRESUDI

'Danas je rat napokon gotov'

16.11.2012 u 11:11

Bionic
Reading

'Ovo je šokantno u pozitivnom smislu. Senzacionalna odluka nakon toliko godina suđenja. To je ono iznad onoga što smo svi očekivali. Generali su sada u šoku, oni su se sada rutinski ljube i čestitaju, ali oni su u šoku. Njima će biti problem iz tog skučenog prostora izaći van na ulicu, među ljude. Trebaju se sada prilagoditi na život, na mnogo ljudi i mnoge prostore', kazao je za RTL

'Haaški sud je završio svoja prvostupanjska postupanja i Hrvatska je završila s tim sudom. Te ljude za ta djela više nitko ne može osuditi. Hrvatska je na ovaj način završila obrambeni rat jer dok god se vodila pravna bitka rat nije bio gotov. Ovo je globalna razina. Odbačena je teorija zajedničkog zločinačkog poduhvata i u nekom psihološkom smislu, danas smo završili rat'.

Upitan koja je alternativa ako generali Ante Gotovina i Mladen Markač ne budu oslobođeni, ali isto tako se poništi teorija o udruženom zločinačkom poduhvatu, Nobilo je odgovorio: 'Postoji jedan upit žalbenog vijeća prema tužiteljstvu koji kaže da se izjasne o postojanju alternativnih oblika odgovornosti ako ne bi potvrdili udruženi zločinački poduhvat, iz čega se može zaključiti da će žalbeno vijeće odbaciti udruženi zločinački pothvat i svesti na zapovjednu odgovornost. No, to je opet samo špekulacija'.


'Ova je optužnica dizajnirana za političare, a ne za vojnike. Očito je da su prave mete bili Tuđman i Šušak. Međutim, kako su oni umrli, optužnica se nije puno mijenjala i primijenjena je na Markača i Gotovinu', naglasio je odvjetnik za RTL i dodao kako je on 20 sati prije izricanja presuda Blaškiću dobio poruku 'čestitam' iz Haaga i tada nije znao što to znači.

Statistike kažu kako je u Haagu do sada bilo 57 žalbenih postupaka, od čega je u 32 slučaja potvrđena presuda iz prvostupanjskog postupka, a samo je četvero do sada oslobođeno u drugostupanjskom postupku.