ČEKA NAS SPEKTAKL

Danas i sutra najljepša kiša meteora u više godina!

11.08.2015 u 16:43

Bionic
Reading

Ovogodišnja kiša meteora Perzeida, koju znanstvenici najavljuju kao jednu od najljepših u više godina, dosegnut će vrhunac danas, u srijedu i četvrtak

Spektaklu na nebu značajno će pridonijeti činjenica da je Mjesec trenutačno u fazi blizu mlađaka te da izlazi tek pred jutro oko tri sata. Za uživanje vam nije potrebna nikakva oprema – ni teleskop ni dalekozor; dovoljno je otići negdje izvan grada gdje nema jakog svjetlosnog zagađenja, prostrti deku i leći na leđa.

Perzeidi su meteorski roj koji prividno izvire iz zviježđa Perzeja koje ima oblik nalik na ipsilon Y. Na nebu se javlja oko 25. srpnja i traje do 20. kolovoza. Tijekom najveće učestalosti 12. kolovoza u sat vremena može se pojaviti 80-ak meteora. Meteori se kreću brzinom od oko 60 km/s. U našem narodu roj je također poznat kao Suze svetog Lovre jer vrhunac dostižu oko Lovrečeva 10. kolovoza.

NASA je najavila da bi roj ove godine mogao biti posebno lijep; da bi se moglo vidjeti mnogo više meteora nego obično - i do 100 na sat.

Perzeidi nastaju raspadanjem kometa 109 P/Swift-Tuttle za njegova prolaska blizu Sunca. Kada Zemlja uđe u oblak komadića stijena i prašine koji ga slijede po njegovoj eliptičnoj orbiti, oni, pri brzini od oko 200 tisuća kilometara na sat, izgaraju u gornjim slojevima atmosfere. Najveći među njima veliki su poput nokta na ruci. Komet Swift-Tuttle otkriven je 1862., a zadnji je put uočen 1992. Za putovanje oko Sunca treba mu oko 130 godina.

Prema DHMZ-u vremenske prilike za gledanje trebale bi biti povoljne i večeras i sutra. Perzeidi se mogu vidjeti čak i uz umjerenu naoblaku, no tada ih je značajno manje.