TRANSKRIPTI SA SJEDNICE VLADE

Damir Polančec je tvrdio da će TLM vratiti dug HEP-u

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 11.05.2010 22:38
  • Objavljeno 11.05.2010 u 19:59
Polančec i Sanader

Polančec i Sanader

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midžor

Damir Polančec je potkraj 2007. godine, kada se u Vladi odlučivalo o prodaji TLM-a, izjavio kako će ponuđač osigurati da ta tvrtka vratiti sve dugove državnim vjerovnicima

Ubrzo je Vlada otpisala sve dugove, među njima i 150 milijuna kuna prema HEP-u. Polančecovo obećanje zabilježno je u audiozapisu sa sjednice Vlade koji se mogu naći na stranicama internetskim stranicama Vlade.

Zapis, koji se tiče TLM-a, traje 6,4 minute, a ostalih 8,5 minuta zapisa 257. sjednice posvećeno je drugim točkama:

Ivo Sanader: “Dobar dan dame i gospodo, otvaram 275. sjednicu Vlade. Prva točka dnevnog reda nadopuna je prijedloga dopune o davanju suglasnosti na Prijedlog konačnog teksta Ugovora o prodaji i prijenosu dionica TLM Tvornica lakih metala d. d. Šibenik i Prijedlog konačnog teksta Ugovora o razvrgnuću suvlasništva između Hrvatskog fonda za privatizaciju i društva TLM tvornica lakih metala d. d. Šibenik.

Uvodno ću reći prije nego što dam riječ potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu da i u ovoj privatizaciji kao i u svim dosadašnjima nastojali smo se voditi dvojakim načelom. S jedne strane prije svega sačuvati radna mjesta, a s druge strane poduzeću osigurati jaku i jasnu perspektivu na tržištu. Ovaj proces ugovaranja dugo traje, ova odluka je donesena prije nekoliko mjeseci tako da danas donosimo samo suglasnost da se može potpisati ugovor o prodaji dionica. Evo, dajem riječ potpredsjedniku Polančecu. Prije toga, još možda jedna zanimljivost. U natječaju smo bili stavili da svi radnici moraju biti zadržani dvije godine, tijekom pregovora smo uspjeli, zajedno sa sindikatima dogovoriti sa novim budućim vlasnicima da se to proširi sva na pune tri godine za sva radna mjesta i ide se u novi val investicija. Mislim da je ovo jako dobra vijest i za radnike TLM-a. Izvoli potpredsjedniče'.

Damir Polančec: 'Ovdje se radi o tehničkoj provedbi odluke koju smo mi davno donijeli. Prošlo je dosta vremena, radili smo dosta na usuglašavanju ugovora. Jedan od problema je bio rješavanje imovinsko pravih odnosa na imovinskim česticama koje u procesu pretvorbe i početku privatizacije nisu bile riješene na adekvatni zahtjev. Sada moram konstatirati sa zadovoljstvom da smo i taj problem riješili. Samo da podsjetim na najvažnije elemente ugovora.

Dionice TLM-a prodajemo po cijeni od jedne kune, a obveza je dakle ponuđača da osigura tvrtki da podmiri obveze prema svim državnim vjerovnicima u vrlo kratkom periodu. Obveza je da osigura zamjenska jamstva za kredite pokrivene državnim jamstvima u visini od 10 milijuna eura i da izvrši ulaganja i naravno da prije svega izvrši ulaganje. Cilj svake privatizacije, a posebice privatizacije velikih gubitaša i neprofitnih tvrtki kao što su bile dvije željezare kao što je TLM je podizanje konkurentske sposobnosti tvrtki, osiguravanje strateškog partnera koji će imati mogućnost da investira da podigne tehnološku razinu u svakog od tih tvrtki i da donese mogućnost pristupa globalnom tržištu. Osigurali smo konkretna ulaganja od 107 milijuna eura, a obveza je kupca da u prvoj godini uloži 34,5 milijuna eura i time će TLM biti najveći investicijski projekt u šibenskom kraju. Dužnost je strateškog partnera konzorcija domaćih tvrtki da nastavi osnovnu djelatnost, prije svega da razvija valjaonicu i presaonu odnosno proizvodnju prešanih aluminijskih profila. Od tih 34,5 milijuna eura investicija važno je napomenuti da se 7,5 milijuna odnosi na sanaciju bivšeg pogona elektrolize i sanaciju zemljišta. Vjerujem da će ovo biti početak novog pozitivnog uzleta TLM-a'.

Nakon dizanja ruku za suglasnost Sanader je dao riječ potpredsjednici Vlade Jadranki Kosor koja je govorila o idućoj točki dnevnog reda, a bila je vezana uz trgovinu ljudima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi