PREDAO PRIJAVU

Dalija Orešković pecnula Karamarka: Oprez s privatnim poslovima

11.05.2016 u 10:42

Bionic
Reading

Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa stigao je zahtjev Tomislava Karamarka za pokretanjem istrage u slučaju mogućeg sukoba interesa zbog povezanosti njegove supruge Ane Šarić Karamarko s lobistom MOL-a, ali i prijateljem predsjednika HDZ-a, Jozom Petrovićem. Predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković potvrdila je za Media servis da je zaprimljena i prijava zbog tog slučaja

'Da, jest, on je zaprimljen jučer nešto prije 17 sati. Upućen je elektroničkim putem. Zaprimili smo prije toga i prijavu. Vrlo vjerojatno ćemo o ovom slučaju raspravljati u okviru jednog predmeta radi ekonomičnosti postupka', rekla je Orešković.

Gostujući u Dnevniku 3 HTV-a, Orešković je kazala da će zbog velikog interesa Povjerenstvo nastojati što prije prikupiti svu dokumentaciju kako bi moglo donijeti odluku o tome hoće li ili neće pokrenuti postupak protiv Karamarka.

Upitana je li, prema dostupnim podacima, prekršen zakon, kazala je da 'ako su objavljeni podaci točni, ne može reći da je bilo njegove povrede', ali i dodala da se poslovni odnos može protumačiti kao povezanost Petrovića i Karamarka te da to može stvoriti dojam da Karamarko ne može biti objektivan i o tome mora voditi računa.

Tvrtka Drimia, u vlasništvu Karamarkove supruge Ane, s Petrovićevom tvrtkom Petrius, prema objavljenim podacima, imala je ugovor od 2013. do 2015. godine dok je on bio saborski zastupnik i šef HDZ-a.

'Sam poslovni odnos ovog trena prema podacima koje imamo ne predstavlja nešto što je zabranjeno i nemoralno, ali dužnosnik sada, kada obavlja novu funkciju, mora biti svjestan da ove okolnosti među građanima mogu izazvati bojazan zbog toga koji će biti njegovi motivi za donošenje odluke u arbitražnom postupku u slučaju Ina - MOL', kazala je Orešković.

Upitana može li Karamarko, kako je naveo u priopćenju, odvojiti privatno od javnog, Orešković je kazala kako se 'može pokušati poduzeti ono što je potrebno da se zaštiti povjerenje građana'. No, dodala je, dužnosnici moraju biti svjesni toga da, kada se njihove javne funkcije isprepletu s privatnima, onda je to nešto od javnog interesa.