GLADNI RADNICI PREDLAŽU

'Dajte nama Dalmacijavino'

25.01.2012 u 14:21

Bionic
Reading

Nesretni radnici Dalmacijavina i u srijedu su defilirali splitskim ulicama tražeći odgovore na pitanja kada će dobiti svojih pet neisplaćenih plaća i kakva je budućnost tvrtke. Prosvjed njih dvjestotinjak na ruti između Trajektne luke i zgrade Županije splitsko-dalmatinske ponovno nije imao nikakvog efekta: niti im se itko obratio niti su saznali kada će ponovno početi raditi

'Šetat ćemo ovako sve dok se ne riješi naš problem', kratko je kazao sindikalist Lukica Bucat. I on je čuo neslužbene informacije da potencijalni vlasnik tvrtke Salomon Berkowitz za danas ima predviđen sastanak u Vladi, no ni radnike ni sindikate nitko o tome nije ni obavijestio. Berkowitz je, podsjetimo, jednom od posljednjih odluka Vlade Jadranke Kosor trebao kupiti Dalmacijavino uz oprost gotovo milijardu kuna dugova, no puna dva mjeseca čeka se potpisivanje kupoprodajnog ugovora. Proizvodnja je zaustavljena.

'Zbilja ne razumijemo u čemu je problem, što se čeka. Ukoliko taj dogovor propadne, želimo da se ponuda radnika uzme na razmatranje', kazao nam je Bucat. Radnici su, naime, na posljednjem natječaju za prodaju Dalmacijavina ponudili model radničkog dioničarstva, kojim bi uz uvjete slične onima koje je dobio Berkowitz te uz zalaganje manje bitnih nekretnina tvrtke sami preuzeli splitsku vinarsku kuću i pokrenuli proizvodnju. Vlada Jadranke Kosor njihovu ponudu nije ni razmotrila.