HND TRAŽI

'Dajte nam da postavljamo pitanja nakon sjednice Vlade'

12.01.2012 u 18:03

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) od nove je vlade danas zatražilo da napusti 'lošu i neodrživu praksu za javnost zatvorene vlade', kakvu je, stoji u otvorenom pismu vladi, s glasnogovornikom vlade Ratkom Mačekom 2004. uveo bivši premijer Ivo Sanader, uskrativši mogućnost novinarima da nakon redovitih sjednica postavljaju pitanja o donesenim odlukama

'Uvedena je nakaradna praksa u kojoj je vlada pred kamerama pokazivala samo one aktivnosti koje je sama odabrala, bez mogućnosti da novinari pitaju članove vlade o odlukama i planovima donesenima na njezinim sjednicama, a takvu je praksu nastavila i vlada Jadranke Kosor', ističe se.

HND očekuje da se vrati praksa iz mandata Ivice Račana, kada su novinari nakon redovitih sjednica mogli postavljati pitanja i tražiti pojašnjenja, a traži i da vlada objavljuje dnevni red zatvorenih sjednica i odluke koje su na njima donesene te da vladin Ured za odnose s javnošću 'koji je u proteklih osam godina većinu novinarskih upita grubo ignorirao ili na njih odgovarao šupljim frazama', postane istinski servis za informiranje javnosti o vladinu radu.

Od Ministarstva kulture, vlade, saborskog Odbora za medije i Hrvatskog sabora, HND traži aktivnu pomoć u rješavanju 'klijentelističkog, nekompetentnog i neodgovornog upravljanja Hrvatskom radiotelevizijom'. Izbor članova Programskog vijeća te kuće drže 'neodgovornim i politički kompromitiranim' zbog čega bi, stoji u pismu, bilo bolje da političari ni na koji način ne sudjeluju u izboru članova Programskog vijeća, koje izabire glavne urednike javne televizije i radija.

HND očekuje od Ministarstva kulture da vrlo skoro započne raditi na novom Zakonu o medijima, s obzirom da je postojeći donesen prije osam godina, te da mora postojati nadzor provođenja tog Zakona, a smatra i da se novim Zakonom treba jasno urediti da, na dobrobit medija i novinarstva, javnosti i društva, novinarska struka značajno utječe na izbor glavnih urednika medija.

HND drži da je potreban i novi Zakon o Hini 'koji bi trebao omogućiti mnogo moderniju i profesionalniju javnu agenciju', a očekuje i da vlasti učine sve što je u njihovoj nadležnosti da se sačuva Radio 101, te podsjeća da je pred njima i odluka o Vjesniku. U svemu tome HND nudi svoju partnersku suradnju.

Od nove vlasti HND je zatražio potporu Hrvatskom vijeću za medije, koje je kao samoregulatorno medijsko tijelo, sastavljeno od predstavnika Društva te predstavnika nakladnika tiskanih i elektroničkih medija, osnovano krajem prošle godine i uskoro bi trebalo početi raditi.