GLEDAO JE SABOR

Dačić Hrvate nazvao 'braćo i sestre', a Plenkovića prozvao da se pravi važniji nego što jest

19.09.2018 u 15:02

Bionic
Reading

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić ocijenio je u srijedu kako hrvatski premijer Andrej Plenković daje Hrvatskoj previše važnosti tvrdnjom da put eurointegracija Srbije vodi preko Zagreba, a Hrvate je, oslovljavajući ih s 'braćo i sestre', pozvao da se zajednički više posvete budućnosti

'Put Srbije ka EU ne mora voditi preko Hrvatske, može i preko Mađarske, Rumunjske i Grčke, to je malo davanje sebi većeg značaja', rekao je Dačić, reagirajući na današnju Plenkovićevu izjavu u Saboru kako 'put Srbije u EU vodi i preko Zagreba i preko rješavanja pitanja koja godinama imamo'.

Plenković je u odgovoru na zastupničko pitanje istaknuo kako glede te teme 'postoji vrlo široki konsenzus na političkoj sceni, kao i konsenzus i predsjednice Hrvatske i vlade'.

Uzvraćajući na te Plenkovićeve ocjene, Dačić je novinarima na rubu konferencije Sigurnosni izazovi zapadnog Balkana i Srbije poručio da 'Beograd želi najbolje odnose s Hrvatskom, ali ne pristaje na ucjene koje dolaze iz Zagreba'.

'Pošto je Plenković upotrijebio taj izraz kako bi rekao da će Hrvatska odrediti da li će Srbija ući u EU, naravno - Hrvatska je dio EU, ali svakako EU neće dopustiti da neriješeni bilateralni problemi budu prepreka za ulazak nekih drugih zemalja', navode Dačićevu izjavu beogradski elektronički mediji.

Dačić je, oslovljavajući Hrvate s 'braćo i sestre', pozvao da se svi skupa više posvete budućnosti.

'Dajte braćo i sestre Hrvati, hajdemo se malo usredotočiti na budućnost. O čemu više da pričamo, kada cijeli svijet, oni koji su se međusobno mnogo više ubijali, nađoše zajednički jezik, a mi se i dalje trebamo baviti našim problemima', rekao je srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić.

  • +4
Andrej Plenković i Aleksandar Vučić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek