PREDSJEDNICA VUČIĆU

'Hrvatska zastava vijorila se u Kninu i prije govora i vijorit će se ubuduće'

10.09.2018 u 14:43

Bionic
Reading

Nakon skandaloznog govora srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića na Kosovu, pljušte brojne reakcije, a predsjednica Kolinda Grabar Kitarović za Novu TV kazala je, između ostalog, da bi Vučića trebalo ignorirati

Nakon skandaloznog govora srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića na Kosovu, pljušte brojne reakcije. Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović za DNEVNIK.hr poručila je: 'Hrvatska zastava vijorila se u Kninu i prije Vučićeva govora i vijorit će se ubuduće.'

'I Srbi i Albanci na Kosovu korisni su idioti u igrama moći velikih'

Predsjednica također naglašava da ne želi dopustiti da Vučić definira političku agendu u Hrvatskoj i da bi ga trebalo ignorirati.

Na pitanje novinara je li s austrijskim predsjednikom Alexanderom Van der Bellenom, koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj, razgovarala o govoru koji je srbijanski predsjednik održao tijekom vikenda na Kosovu, predsjednica je rekla kako to nije bila tema razgovora.

"Nismo razgovarali o govoru predsjednika Vučića. Ja ne vidim zašto bi on uopće bio relevantan za Hrvatsku, zašto bi gospodin Vučić trebao nametati teme u Hrvatskoj. Mi imamo svoja pitanja, bavimo se Hrvatskom, bavimo se hrvatskim putem u prosperitet, želimo dobre odnose sa Srbijom, sa srpskim narodom", kazala je.

Istaknula je kako želi i stabilnost i sigurnost srpske zajednice u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji, ali da neće "dopustiti da mi gospodin Vučić nameće bilo kakve teme kojima ću se baviti niti ću se spuštati na tu razinu da komentiram njegove govore jer mislim da on samom sebi najbolje govori".

  • +8
Predsjednik Vučić obratio se javnosti u vezi Kosova i Metohije i populacijske politike Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

U međuvremenu, HSLS je zatražio sastanak vladajuće koalicije u povodu Vučićevog istupa a o tome da je Slobodan Milošević srpski velikan koji je imao dobre namjere te da Knin nikada nije bio hrvatski grad. Na tom sastanku predsjednik HSLS-a Darinko Kosor želi čuti jasne stavove hrvatske Vlade i koalicijskog partnera SDSS-a.

Vučić je na Kosovu je podsjetio na govor Slobodana Miloševića na Gazimestanu uoči rata devedesetih godina. O Miloševiću je rekao da je to bio 'najveći lider u povijesti Srbije'. Poručio je da je Srbija imala iluziju da je velika i moćna te da je Slobodan Milošević bio 'veliki lider, ali mu želje nisu bile realne', zbog čega su Srbi platili veliku cijenu, ali nisu postali veći. 'Srbi su ginuli za Knin, za Sarajevo i za Prištinu. U Kninu se danas vijori šahovnica koje tamo nikada nije bilo. Slično je sa Sarajevom i Prištinom', poručio je Vučić.

  • +9
Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Još nema službene reakcije iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova, a bivša premijerka Jadranka Kosor poziva na povlačenje hrvatskog veleposlanika u Beogradu. Ministar branitelja Tomo Medved smatra da se Vučiću u Hrvatskoj pridaje previše pažnje.