'SRAMOTNA ODLUKA'

Dačić: EU nas blokira, a Hrvatskom se prolama fašistički pozdrav

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 30.06.2016 23:20
  • Objavljeno 30.06.2016 u 23:20
Ivica Dačić

Ivica Dačić

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Srbijanski šef diplomacije u tehničkom mandatu Ivica Dačić ocijenio je u četvrtak 'sramnom i ponižavajućom' odluku Europske unije da ne otvori pregovaračka poglavlja 23 i 24 sa Srbijom smatrajući da zapravo Unija, a ne Hrvatska blokira Srbiju. Naime, Srbija u četvrtak nije otvorila pregovore u dva pregovaračka poglavlja, koje je nizozemsko predsjedništvo planiralo do kraja svog predsjedanja i tim će se pitanjem sada baviti slovačko predsjedništvo koje počinje u petak

'Takva odluka je sramna, neshvatljiva i ponižavajuća za Srbiju. Ona je rezultat političke namjere da se zaustavi ili uspori europski put Srbije', izjavio je Dačić, napomenuvši da Bruxelles istodobno otvara poglavlja s Turskom i Crnom Gorom.

On je, kako prenosi Radio-televizija Srbije (RTS), odluku u Bruxellesu ocijenio kao 'otvoreni politički pritisak na Srbiju da odustane od svoje jasne politike zaštite državnih interesa'.

Dačić je rekao da će premijeru Aleksandru Vučiću predložiti hitne konzultacije o daljnjim vanjskopolitičkim potezima, podsjetivši da je Srbija ispunila sve što se od nje tražilo u dosadašnjem eurointegracijskom procesu.

'Srbija je, uz to, ključ regionalne stabilnosti i ulaže velike napore u reformama koje će stvoriti modernu europsku zemlju, zato EU treba prekinuti s tragikomičnim objašnjenjima da nas blokiraju Hrvatska i Velika Britanija. Ne, blokira nas EU, jer me nitko ne može uvjeriti da cijela EU nije utjecajnija od Hrvatske', naglasio je srbijanski ministar vanjskih poslova.
Dačić je postavio pitanje ide li Srbija u pravom smjeru kad se Beogradu unutar EU iz Hrvatske nameću eurointegracijska mjerila.

'Uostalom, ako će Hrvatska - kao zemlja koja je počinila genocid nad Srbima u ustaškoj, fašističkoj NDH, u kojoj se još prolama fašistički pozdrav te ako će kao zemlja koja je protjerala više od 200.000 Srba u akciji 'Oluja', vršeći etničko čišćenje - biti ta koja će biti mjerilo za ulazak u EU, onda se s pravom postavlja pitanje - idemo li u pravom smjeru', rekao je Dačić, prenosi RTS.

Srbijanska ministrica bez lisnice zadužena za europske integracije Jadranka Joksimović ocijenila je odluku EU da ne otvori poglavlja sa Srbijom kao 'širu političku poruku koja znači da se Srbija usporava na europskom putu', a da se istodobno otvaraju nova poglavlja s Crnom Gorom i Turskom.

Srbija u četvrtak nije otvorila pregovore u dva pregovaračka poglavlja 23 i 24 - Pravosuđe i temeljna prava te Pravda, sloboda i sigurnost, koje je nizozemsko predsjedništvo planiralo do kraja svog predsjedanja 30. lipnja, i tim će se pitanjem sada baviti slovačko predsjedništvo koje počinje u petak.

Hrvatska je za poglavlje 23 imala primjedbe još u fazi kada se raspravljalo o prihvaćanju izvješća o mjerilima za otvaranje poglavlja. Zagreb se suglasio da prihvati to izvješće početkom lipnja, čime je otvoren put za izradu zajedničke pregovaračke pozicije EU-a, a nakon što je dobio jamstva da će u taj dokument biti uključeni hrvatski zahtjevi: puna suradnja Srbije s Haškim sudom, puna primjena domaćih i međunarodnih obveza Srbije u zaštiti manjinskih prava, uključujući i prava hrvatske manjine u Srbiji te izbjegavanje sukoba nadležnosti u procesuiranju ratnih zločina.

EU još bez suglasnosti za otvaranje dva poglavlja sa Srbijom

'Planirana konferencija o pristupanju sa Srbijom neće se održati jer nije postignuta suglasnost zemalja članica', rečeno je Hini u Vijeću Europske unije.

Nizozemsko predsjedništvo planiralo je otvoriti pregovore sa Srbijom u poglavljima 23 i 24 - Pravosuđe i temeljna prava te Pravda, sloboda i sigurnost do kraja svog mandata, 30 lipnja.

Hrvatska je za poglavlje 23 imala primjedbe još u fazi kada se raspravljalo o prihvaćanju izvješća o mjerilima za otvaranje poglavlja.

Zagreb je dao suglasnost za prihvaćanje toga izvješća početkom lipnja, čime je otvoren put za izradu zajedničke pregovaračke pozicije EU-a, a nakon što je dobio jamstva da će u taj dokument biti uključeni hrvatski zahtjevi: puna suradnja Srbije s Haškim sudom, puna primjena domaćih i međunarodnih obveza Srbije u zaštiti manjinskih prava, uključujući i prava hrvatske manjine u Srbiji te izbjegavanje sukoba nadležnosti u procesuiranju ratnih zločina.

Na upit gdje je zapelo u usuglašavanju zajedničke pozicije EU-a, bez koje se ne može otvoriti ni jedno poglavlje i koje se donosi konsenzusom svih zemalja članica, u hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova kratko su odgvorili da se 'pregovori o tom dokumentu sutra nastavljaju'.

Srbijanska ministrica za europske integracija Jadranka Joksimović izjavila je u Bruxellesu da neotvaranje tih poglavlja u trenutku kada Crna Gora i Turska otvaraju nova poglavlja predstavlja poruku o usporavanju Srbije.

'Neotvaranje poglavlja sa Srbijom tumačimo kao širu političku poruku usporavanja Srbije na putu europskih integracija. Da je to učinjeno sa svim zemljama u procesu onda bismo razumjeli da je posrijedi nedovoljna koordinacija zbog svih ovih događaja u EU-u u ovom trenutku. Ovako, mi se pitamo zbog čega je došlo do neke vrste političkog usporavanja Srbije', rekla je Joksimović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!