ROMI U SUZAMA POBJEGLI

'Da smo ostali u Škabrnji, pobili bi nas'

04.05.2012 u 12:12

Bionic
Reading

'Evo, vozim, a da ni sama ne znam kamo. Sa mnom je troje djece. Plačemo od jada, tuge i straha. Pokupili smo samo najnužnije stvari, ono što smo stigli prije mraka', ispričala je plačući Mira Džanija, Romkinja koja se sa svojom mnogobrojnom obitelji prije deset dana doselila u Škabrnju

Tamo su, barem prema dokumentaciji koju posjeduju, od mještanina Tomislava Škare kupili zemljišnu parcelu veličine 4.400 metara četvornih za iznos od pet tisuća eura. No, lokalno stanovništvo dočekalo ih je u neprijateljskom raspoloženju koje je kulminiralo 1. svibnja kada je njih stotinjak prosvjedovalo tražeći od romske obitelji da napuste njihovo mjesto. Palo je nebrojeno mnogo ružnih riječi, uvreda, omalovažavanja, pa čak i prijetnji pod kojima su Romi u četvrtak u 19 sati pokleknuli.

'Mi smo Hrvati i katolici. To su bili i naši djedovi i pradjedovi. Tu u Škabrnji vrijeđali su nas i govorili nam da smo četnici. Ne znam otkud njima pravo da budu veći Hrvati i katolici od nas. A drugo, kakvi su to katolici koji su bili spremni noćas ubijati našu djecu', ispričala je Novom listu Mira Džanija. Ona i njezina obitelj, kaže, prošli su cijelu Hrvatsku, živjeli na više lokacija, no nigdje nije ništa slično doživjela.

'Da smo noćas ostali, ja sam uvjerena da bi nas pobili kako su nam u više navrata i usmeno i telefonom zaprijetili', rekla je prestrašena Romkinja, majka sedmoro djece i trostruka baka ne želeći otkriti ni smjer u kojem su se iz Škabrnje ona i njezina obitelj uputili.

Pučki pravobranitelj Jurica Malčić izrazio je danas zabrinutost nad činjenicom da je skupina mještana iz Prkosa i Škabrnje 1. svibnja organizirala prosvjedni skup na mjestu gdje se nedavno nastanila obitelj Džanija.

'Kao središnje tijelo nadležno za suzbijanje diskriminacije u Republici Hrvatskoj zatražili smo od policije izvješće o predmetnom skupu te jesu li poduzete ili će se poduzeti kakve mjere. Uputili smo posebno upozorenje načelniku općine Škabrnja, a upozoravamo građane na potrebu izbjegavanja sukoba i smirivanja napetosti', priopćio je pučki pravobranitelj Jurica Malčić