REAKCIJE NA ANTICIVILIZACIJSKU KOLUMNU

'Da se Miklenića pita, na vlasti bi bio Ivo Sanader'

  • Autor: Neven Barković
  • Zadnja izmjena 13.05.2011 14:42
  • Objavljeno 13.05.2011 u 12:52
Ivan Miklenić

Ivan Miklenić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Danijel Soldo

Nakon što je glavni urednik Glasa Koncila, Ivan Miklenić, još jednom šokirao javnost ustvrdivši da bi trebalo 'pravno sankcionirati' sve one medije, novinare i urednike koji, po njegovom mišljenju, pišu protiv Katoličke crkve

Iako režime u kojima su mediji prisiljeni pisati onako kako se sviđa vladajućoj klerikalnoj kasti nazivaju teokratskima, a ne demokratskima, Miklenića očito nitko nije obavijestio da ne živimo ni u Saudijskoj Arabiji ni u

Iranu, nego u – demokratskoj Republici Hrvatskoj.

'Živimo u demokratskom društvu pa Ivan Miklenić može pisati i misliti što ga je volja, ali stajališta koja su naprosto neistinita je izlišno komentirati. Tvrditi i pisati da su svi hrvatski mediji protucrkveni ili protuhrvatski naprosto ne odgovara stvarnosti u kojoj živimo zadnjih 20 godina', rekao je u razgovoru za tportal Luka Brailo, potpredsjednik Hrvatskog novinarskog društva.

'Hrvatski mediji su napravili više na demokratizaciji Hrvatske u zadnjih 20 godina nego političke stranke i parlament zajedno. Miklenić očito ima neke svoje poglede koji su teško razumljivi, a u sukobu su s elementarnim činjenicama i događanjima u medijskom prostoru Hrvatske', dodao je Brailo, kojeg smo potom pitali kakva se poruka šalje ako takav skandalozan komentar potpisuje glavni urednik službenog glasila Katolike crkve u Hrvatskoj?

'Tim više su Miklenićeva stajališta začuđujuća, jer čovjek piše s takve pozicije. Naime, u njegovom tekstu stoji poruka da bi pravosuđe i policija trebali hapsiti nepoćudne novinare, urednike i vlasnike, a to je jako zabrinjavajuće. Ja sam mislio da smo nakon 20 godina života u parlamentarnoj demokraciji, u modernom društvu, prerasli te faze odstreljivanja novinara. Ja sam već star i dugo sam u ovom poslu, pa se sjećam kako su u mojoj mladosti tadašnje velmože vikali: 'Zaustavite Reuters!', pa ako smo njih preživjeli, preživjet ćemo i ovaj istup gospodina Miklenića. Što bi rekao Ivo Sanader - idemo dalje!', zaključio je Brailo.

Još kritičniji prema Miklenićevim zastrašujućim stavovima bio je Hrvoje Cirkvenec, glavni urednik vjerskog portala Križ života.

'Bez obzira na sve mane i pogreške koje imaju mediji u Hrvatskoj, kad bi oni bili onakvi kakve bi želio gospodin Miklenić, ali i mnogi drugi crkveni poglavari, onda bi i dalje Ivo Sanader bio na vlasti, ne bi bilo niza istraga koje su pokrenute nakon medijskih članaka i otkrivanja kriminala, ne bi bilo razvoja ljudskih prava, mnoge teme bi ostale skrivene, pa tako i one koje ne idu u prilog Crkvi, od užasnih zločina pedofilije do sramotnog i bahatog baratanja financijama u crkvenim redovima. Takve medije Miklenić i mnogi u Crkvi smatraju neprijateljima i ponašaju se kao u vremenu komunizma', smatra Cirkvenec.

'Valja naglasiti da danas Crkva djeluje javno i legalno te prima znatna sredstva iz državnog i proračuna lokalnih uprava i samouprava, stoga mora biti spremna na medijske napise, sviđali joj se oni ili ne. No sramotno je da netko tko troši državni novac i želi društveni ugled i javno djelovanje u društvu misli da bi zbog svog svetačkog predznaka trebao biti lišen kritike i medijskih tekstova koji razotkrivaju crkveno licemjerje, bahatost i netransparentnost', dodaje glavni urednik Križa života, koji smatra da Miklenićevi tekstovi ne predstavljaju stavove Katoličke crkve.

'Naime, ako se pogledaju dokumenti Crkve i sve što oni govore o medijima, onda se vidi da je posljednja Miklenićeva kolumna u suprotnosti s dokumentima Katoličke crkve o medijima od Drugog vatikanskog koncila naovamo', zaključuje Cirkvenec.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi