SIVA ZONA DRŽAVNE UPRAVE

Da je šutio o povjerenstvu dobio bi 60.000 kuna

10.05.2011 u 08:38

Bionic
Reading

Naknade za stručne skupine i povjerenstva služile su kao paralelan sustav nagrađivanja u nekim resorima. Razlika je bila tako velika da je čak i Vlada odlučila zatajiti rezultate šestomjesečne analize, a Kosor je otkrila tek da su naknade godišnje odnosile 50 milijuna proračunskih kuna, otkriva Večernji list

'Nisam ni znao da se rad u radnim skupinama i povjerenstvima plaća' – reakcija je Siniše Kuhara, tajnika službeničkog sindikata, na najnoviju odluku Vlade da nitko od zaposlenih u tijelima državne uprave više neće dobivati naknadu za rad u državnim povjerenstvima, vijećima i radnim skupinama. On nije bio jedini koji je iznenađen isplatama.

Mnogi su otkrili da takva praksa postoji tek nakon što je Vlada donijela odluku o ukidanju naknada za zaposlene u državnoj upravi (i ograničenje na najviše 2.000 kuna mjesečno za vanjske stručnjake). Tri resora, primjerice financija, vanjskih poslova i turizma, nisu isplaćivala nikakve naknade za radne skupine i povjerenstva, a ostali resori to su činili od prilike do prilike. Razlika je bila tako velika da je čak i Vlada odlučila zatajiti rezultate šestomjesečne analize, a premijerka Jadranka Kosor otkrila je tek da su naknade godišnje odnosile 50 milijuna proračunskih kuna. Odluka se, inače, nastavlja na niz antirecesijskih poteza kojima se smanjuju proračunski troškovi, a čak su i u Vladi iznenađeni činjenicom da su naknade poslužile kao paralelan sustav nagrađivanja.

Siniša Kuhar, tajnik službeničkog sindikata, dodaje da su naknade funkcionirale kao siva zona nagrađivanja, čemu se sindikat protivi.
Ivo Šantić, povjerenik Obalne straže iz Rijeke, kao primjer nekorektnog odnosa prema zaposlenicima navodi praksu regrutiranja ispitnih povjerenstava za plovila jer se rad u tim povjerenstvima dodatno plaća.

'Ja sam kao crna ovca godišnje mogao zaraditi najviše četiri do pet tisuća kuna jer kritiziram netransparentnost, a ima ljudi koji zarade i po 50 ili 60 tisuća kuna godišnje', ispričao je za Večernjak Šantić.

Kosor je najavila da će iz odluke biti izuzeta liječnička povjerenstva i razna povjerenstva za vještačenje.