SJEĆANJA NA IVANA PAVLA II.

'Da je naš papa živ, vjerojatno bi i on navijao za Hrvate'

12.06.2012 u 10:57

Bionic
Reading

Zahvaljujući našem dvojcu na biciklima, koji su iz Donjeg Miholjca stigli do Poljske, doznao sam da je rodna kuća najpoznatijeg Poljaka Karola Wojtyle, pape Ivana Pavla II, zatvorena za posjetitelje

Jedna od turističkih znamenitosti, koju uz zloglasni nacistički logor Auschwitz godišnje obiđe na stotine tisuća turista, svakako je i rodna kuća prvog slavenskog pape (udaljena je od Warke 300 km), Karola Wojtyle. No ona je u vrijeme trajanja ovog Eura izvan funkcije jer se preuređuje i zatvorena je za posjetitelje.

Ipak, imali smo sreće, pa smo igrom slučaja, baš kao i dobar dio hrvatskih novinara, s Nove TV, RTL-a, Hrvatskog radija i Hine, smještaj dobili u kompleksu Emaus, smještenom tri kilometra od mjesta Bialobrzegi odnosno 30-ak kilometara od kampa Sielanka u kojem su hrvatski reprezentativci.

Taj je kompleks spoj karitativno-odgojno-turističkog sadržaja, jer u 50-ak soba, kojima je teško odrediti kategorizaciju (no vrlo su čiste i komforne) tijekom godine obitavaju i djeca slabijeg imovinskog stanja, bolesnici i vjernici.

Ono što ovom kompleksu daje posebnu vrijednost jest mala kapelica Milosrđa Božjeg i Ivana Pavla II, u kojoj se, kao relikvija, čuva krv prvog netalijanskog pape. Doduše, nije bio prvi u povijesti, ali prije njega čak 456 godina nije bilo pape koji nije bio Talijan. Bila je to prva crkva u Poljskoj koja je dobila 'dio' pape, pa je i razumljivo zašto je baš ona jedno od najposjećenijih vjerskih objekata u Poljskoj.

Karol Wojtyla
za papu je izabran 1978. godine, a poglavar Katoličke crkve bio je do svoje smrti 2. travnja 2005. godine. Njegov nasljednik Benedikt XVI. 1. svibnja 2011. proglasio ga je blaženim.

'Osim što je volio sve ljude, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost, naš je papa posebne simpatije gajio prema Hrvatskoj i Hrvatima. Ne znam je li to bilo i zbog nogometa, kojim se bavio u mladosti, no sigurno je da biste sada možda u njemu imali i velikog navijača', rekao nam je ljubazni Wojciech, koji u hotelskom dijelu, smještenom uz rijeku Pilicu, obnaša i ulogu recepcionara, konobara, sobara i majstora.