EKSPEDICIJA MT. EVEREST 2009.

Cure prošle zloglasni Ledeni slap

  • Autor: V.B.
  • Zadnja izmjena 17.04.2009 15:39
  • Objavljeno 17.04.2009 u 15:15
mt. everest ekspedicija alpinistice

mt. everest ekspedicija alpinistice

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Krajac

Hrvatska ženska ekspedicija Mt. Everest 2009. uspješno je prošla kroz zloglasni Ledeni slap i postavila opremu i šatore u Logoru 1 na 6065 metara visine, a dio je već prenesen do Logora 2 na 6500 metara. U Logoru 1 već su noćile Darija i Iris Bostjančić, Vedrana Simičević i Jana Mijailović, a noćas bi to trebale učiniti i Milena Šijan, Ena Vrbek, dr.Lana Đonlagić, Josipa Levar i Sunčica Hraščanec

Ekspedicija je na put krenula prije 25 dana, Bazni logor na 5830 metara potpuno je u funkciji sa svim potrebnim zalihama opreme, hrane i goriva za najmanje 40 dana, odnosno do kraja ekspedicije.

Kako javljaju iz HPS-a, prolaz kroz Ledeni slap bio je jednostavniji nego što se očekivalo. Cure su ga prošle za pet sati iako je u njemu akumulirano 900 visinskih metara uspona i 200 m silaza na udaljenosti od oko 7 km, a putem se prelazi tridesetak ljestvi koje premošćuju više stotina metara duboke ledenjačke pukotine. U narednim danima ekspedicija će spavati još jednom u Logoru 1, zatim u Logoru 2, a krajem travnja već i u Logoru 3 na 7470 metara.

U prvoj polovici svibnja trebali bi se steći svi logistički i aklimatizacijski preduvjeti za postavljanje posljednjeg visinskog logora na Južnom sedlu (7920 m) i pokušaj uspona na vrh Mount Everesta (8850 m). Sve članice ekspedicije su dobro i jedini problem im predstavljaju česti kvarovi generatora, što nije ni čudno jer su temperature i ispod minus deset.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi