TRAGEDIJA U SAD-U

Cure informacije o nesreći u kojoj je poginuo Kobe Bryant: Zrak je bio 'poput juhe', a pilot je letio prenisko...

27.01.2020 u 10:14

Bionic
Reading

Kobe Bryant, jedan od najvećih igrača u povijesti NBA lige, poginuo je u nedjelju u padu helikoptera u blizini Los Angelesa s 13-godišnjom kćerkom Giannom te još sedam putnika. Službeni uzrok pada helikoptera još uvijek nije poznat

NBC News objavio je da su još poginuli suigračica Alyssa iz košarkaške ekipe Bryantove kćeri te njeni roditelji John i Keri Altobelli i pilot Ara Zobayan. Altobelli je trener bejzbolskog kluba Orange Coast. Među poginulima je, kako piše TMZ, i Christina Mauser, košarkaška trenerica te mlada košarkašica Payton i njena majka Sarah Chester. Šerif okruga Los Angeles, Alex Villanueva potvrdio je da je devet osoba bilo u helikopteru.

Američki mediji javljaju da je do nesreće došlo zbog loših vremenskih prilika, zbog čega su bile prizemljene čak i letjelice policije Los Angelesa, zadužene za nadzor grada iz zraka. CNN-ov meteorolog Michael Guy kazao je kako je vidljivost u vrijeme pada helikoptera bila jako loša.

Bilo je dosta magle. 'Vlažnost zraka bila je 100 posto, to znači da je zrak bio poput juhe', rekao je Guy.

Kako piše TMZ, helikopter u kojem je bio Bryant kružio je i mijenjao visinu na području Zoološkog vrta u Los Angelesu. Letio je prilično nisko, vjerojatno čekajući da se magla raziđe.

Oko 9.30 sati pilot je kontaktirao s aerodromom Burbank na koji je planirao sletjeti, a oko deset minuta kasnije našli su usred još veće magle. U tom je trenutku, piše TMZ, helikopter okrenuo na jug. To je bilo kobno jer je letio prema planinskom području. Pilot se naglo popeo s visine od 350 metara na visinu od 600 metara. Pet minuta kasnije se srušio u brdima u blizini mjesta Calabasasa.

Podaci sa servisa za praćenje letova također ukazuju na to da je helikopter naišao na probleme tijekom leta iznad Zoološkog vrta u Los Angelesu i da je potom kružio na niskoj visini, dok su se vremenske prilike pogoršavale.

  • +10
Kobe Bryant poginuo u padu helikoptera Izvor: Profimedia / Autor: IXOLA / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Očevici su kazali za TMZ da su čuli kako se helikopter rasprskava prije nego što je pao. Plamen i dim prekrili su veći dio područja oko olupine. Službeni uzrok nesreće trenutno se istražuje.

Pilot helikoptera je, javlja New York Post, bio upozoren da leti opasno nisko prije nego što je brzinom od oko 300 kilometara na sat udario u brdo.

Taj medij piše pozivajući se na zrakoplovni izvor da je Bryantov helikopter imao dvostruke motore, tako da se ne bi srušio da su izgubili jedan motor. Izvor je rekao da svi znakovi upućuju na CFIT (kontrolirani udar u teren) koji se događa kada zrakoplov pod potpunom kontrolom pilota nehotice uleti u zemlju, more ili zgradu. Te se nesreće događaju kada pilot izgubi situacijsku svijest. Mjesto sudara također ukazuje na to, s obzirom na to kako se krhotine raspršuju, izgleda kao da su direktno udarili u brdo.

Justin Green, zrakoplovni odvjetnik iz New Yorka koji je letio helikopterima u američkim marincima, rekao je da je vrijeme možda pridonijelo padu. Piloti mogu postati dezorijentirani u slaboj vidljivosti, gubeći smjer u kojem se smjeru kreće prema gore, kazao je Green za AP dodavši da se helikopterom S-76 može upravljati bez oslanjanja na vid koristeći smo upravljačku ploču.

O padu letjelice policiju je obavijestila grupa biciklista primijetivši dim.

FBI se uključio u istragu, javio je CNN. Oni su već na mjestu nesreće i pomažu lokalnim policijskim snagama. Nacionalni odbor za sigurnost prijevoza vodi istragu o uzrocima nesreće.

Izvor: Društvene mreže