PROJEKT KALYPSO

Curavić čistio zadarsko podmorje, Mesić gledao

20.11.2010 u 14:36

Bionic
Reading

Danas je u Zadru, sa samom ulazu u uvalu Jazine, održana prva u nizu ekoloških akcija čišćenja podmorja, koje se organiziraju u sklopu projekta Kalypso

Projekt je osmislio poznati hrvatski ronilac Kristijan Curavić, a podržavaju ga bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, veleposlanik Norveške Henrik Ofstag, Bernie Ecclestone, vlasnik Formule 1, i mnogi drugi. Uz Kristijana Curavića, koji je sa 15-ak zadarskih ronioca izvukao iz mora veliku količinu raznog otpada, na zadarsku su Staru rivu došli i Stjepan Mesić, Henrik Ofstag, zadarski dogradonačelnik Dražen Grgurović te brojne ekološke udruge, na taj način potvrdivši potporu projektu.

Njegov cilj je očistiti hrvatsku obalu, i to čišćenjem podmorja oko gradova uz pomoć i potporu lokalnih ronilačkih centara i poznatih lica iz sporta i estrade.

Curavić je najavio da s čišćenjem podmorja ne namjerava stati u Hrvatskoj, već planira proširiti projekt na trideset zemalja.

'Na projektu smo počeli raditi prije nekoliko mjeseci i želimo da Udruga za čišćenje mora, rijeka i jezera bude aktivna po cijelom svijetu. Smatram da će ekologija svakim danom biti sve važnija i da zato moramo početi s ovakvim projektima', rekao je Curavić.

Stjepan Mesić, nekadašnji predsjednik RH, rekao je da misli da je ta akcija sjajna jer se iz mora vadi otpad koji se inače ne može razgraditi.

'Ukoliko uspijemo u ovoj akciji, mislim da će ona dobiti šire razmjere i da ćemo dobiti čista mora, a ne samo Jadransko', rekao je Mesić.

Realizaciju projekta Kalypso u Hrvatskoj, kao projekt od državne važnosti, podržali su veleposlanstva Švedske, Norveške i Engleske, UNDP, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvo mora, prometa i veza, Ministarstvo kulture, Institut Plavi svijet, a zaštitno lice projekta bit će veliki ljubitelj mora Oliver Dragojević.