nezadovoljstvo

Reakcija na Beroša: Liječnici specijalisti mogu samo sanjati o 3500 eura plaće

24.01.2024 u 22:57

Bionic
Reading

Što donosi zadnja verzija prijedloga koeficijenata za zaposlene u javnom sektoru? Zašto liječnici najavljuju štrajk? Kolike su im plaće? Hoće li im se pridružiti medicinske sestre? Slijedi li nakon paralize pravosuđa zbog bijelog štrajka sudaca i paraliza hrvatskog zdravstva?

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović-Čaić rekla je u HTV-ovoj emisiji 'Otvoreno' kako posljednjih dana kolegice i kolege nazivaju sindikat i pitaju što se događa, te im nije jasno kako je Vlada mogla dati takvu ponudu, te tom istom ponudom liječnike upravo Vlada gura u štrajk.

'Sada smo svjedoci kojekakvih poteza u medijskom prostoru, nervoznih istupa, iznošenje podataka o strane politike, kojima se liječnike pokušava ocrniti. No, to je sve već poznat scenarij', istaknula je Čulinović-Čaić.

Dodala je da su pripreme za štrajk krenule, te će se vidjeti kako će se dalje situacija razvijati. No, ako dođe ipak do štrajka, građani moraju znati da je za njega odgovorna Vlada, koja ne rješava probleme za koje liječnici već godinama ukazuju.

Čulinović-Čaić komentirala je izjave ministra zdravstva Vilija Beroša u večerašnjem Dnevniku HTV-a. Poručila je da se je izjave šokirale, primjerice da će liječnik-specijalist imati plaću 3500 eura. Rekla je da bi voljela da tako bude, ali da je stvarnost mračnija. O takvim plaćama liječnici mogu sanjati. Tablice, koje ministar širi po medijima, nisu predstavljene sindikatima.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić istaknuo je kako se korekcijom koeficijenta dolazi do takvih iznosa plaća, kao što stoji u tablici, koju je prezentirao ministar Beroš u središnjem Dnevniku HTV-a. Predsjednica Glavnog vijeća sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak kazala je da novi iznosi plaće nisu realni da se dogode.

'To su sanje. Tu tablicu mi sada prvi put vidimo. Ovaj postotak, to ja jednostavno ne mogu vjerovati svojim očima', kazala je. Predloženi izračuni su 'znanstvena fantastika'. Danas je Ministarstvo zdravstva trebalo poslati cjeloviti prikaz, ali to još uvijek sindikati nisu dobili. Dulibić je istaknuo da su ti koeficijenti upravo ono što su Sindikati trebali dobiti. Prašnjak je poručila da to nije istina.

'Ove koeficijente, ja kao takve nisam vidjela. Taj izračun ne stoji. Ti izračunu su bili 2022. godine', dodala je.