ŽIVI DUGO I NAPREDUJ

Čudesni trikoder iz Zvjezdanih staza postao stvarnost

14.04.2017 u 21:19

Bionic
Reading

Čudesni trikoder, uređaj kojim su se koristili liječnici u Zvjezdanim stazama i kojim se u kratkom vremenu dijagnosticiraju bolesti, postao je stvarnost. Upravo je prijenosni multifunkcionalni uređaj iz mašte scenarista popularne znanstveno-fantastične serije postao inspiracija dvojice znanstvenika iz Pennsylvanije, Basila Harrisa, liječnika hitne pomoći, i njegova brata Georgea Harrisa, računalnog inženjera

Braća Harris su, naime, svojim prijenosnim detektorom biomarkera ovih dana odnijeli pobjedu u globalnom natjecanju koje je još prije pet godina na CES-ovom sajmu elektronike u Las Vegasu pokrenula neprofitna organizacija X-Prize Foundation.

Njihov uređaj naziva 'DxtER' izabran je za pobjednika natjecanja na koji se još 2012. godine prijavilo 312 znanstvenih timova iz 38 zemalja. U finale natjecanja uspjelo je ući 10 timova znanstvenika, a upravo je uređaj braće Harris odnio pobjedu u srazu s tajvanskim timom naziva Dynamical Biomarkers Group. Braća, koja su imala nesebičnu pomoć obitelji, dobili su novčanu nagradu u iznosu od 2,5 milijuna dolara, dok se tajvanska ekipa morala zadovoljiti s utješnih milijun dolara nagrade, piše portal iflscience.

Uređaj braće Harris, kojeg su prijavili na natječaj pod imenom 'Zadnja granica' nazvanog po filmskom serijalu 'Zvjezdanih staza', u vremenskom roku od 90 minuta može dijagnosticirati čak 34 bolesti i mjeriti glavne tjelesne funkcije poput pulsa i tlaka.

Uređaj može dijagnosticirati čak 34 bolesti Izvor: Društvene mreže / Autor: XPRIZE

Uređaj lakši od dva kilograma za dijagnosticiranje koristi neinvazivne senzore koje uspoređuje s ranije računalno unesenim podacima o bolestima. Detektor je prema riječima znanstvenika pristupačan i lako prenosiv, a nakon predstojećih medicinskih testiranja vrlo brzo bi se mogao naći i u praktičnoj svakodnevnoj uporabi, čak 210 godina prije 'rasporeda', budući se u popularnoj seriji takav uređaj pojavljuje tek u 2230. godini.

Prema tehničkom priručniku iz popularne serije, trikoder je prenosivi 'uređaj za otkrivanje, računanje i razmjenu podataka'. Uređaj se prvi put pojavio 1966. godine u pilot seriji 'Zvjezdanih staza', a njime je liječnik iz budućnosti mogao dijagnosticirati bolesti kod pacijenata jednostavnim skeniranjem njegovog tijela.

Pobjedu na natjecanju odnijela su braća Harris iz Pennsylvanije Izvor: Društvene mreže / Autor: XPRIZE

Braća Harris, ali i stručnjaci koji su donijeli odluku u pobjedniku vjeruju kako će uređaj doprinijeti u suvremenoj medicini i tako postati stvarnost koju je svojim legendarnim vulkanskim pozdravom 'Živi dugo i napreduj!' predvidio Mr. Spock uz kojega su odrastale generacije TV gledatelja.