vrhunac toplinskog vala

Crveni meteoalarm u cijeloj Hrvatskoj, evo gdje će temperature dosezati 40 stupnjeva

10.08.2017 u 07:38

Bionic
Reading

Pretežno ili djelomice sunčano, vruće i vrlo vruće. Uz prolazno više oblaka ponajprije na zapadu zemlje mjestimice može pasti malo kiše ili poneki pljusak praćen grmljavinom, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za četvrtak

Kasno poslijepodne i navečer pljuskovi i grmljavina vjerojatni su i u ostatku unutrašnjosti te na dijelu srednjeg Jadrana, a moguće je i jače grmljavinsko nevrijeme. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, u Slavoniji jugoistočni, poslijepodne će u zapadnim područjima okrenuti na sjeverni, prognoza je DHMZ-a.

Na Jadranu jugo i jugozapadnjak, na sjevernom dijelu prolazno i sjeverozapadnjak.

Najviša dnevna temperatura uglavnom od 34 do 40 stupnjeva.

U petak će biti pretežno ili djelomice sunčano, a poslijepodne se sa zapada očekuje sve više oblaka te ponegdje kiša i pljuskovi s grmljavinom koji lokalno mogu biti izraženiji.

Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni, u Slavoniji jugoistočni, na jadranu jugo i jugozapadnjak. Vruće i vrlo vruće.

Vremenska prognoza Izvor: DHMZ / Autor: screenshot/tportal.hr

Najniža temperatura od 17 do 22, u Slavoniji do 24, a na Jadranu od 23 do 28 stupnjeva. Najviša dnevna uglavnom od 28 do 34, a na istoku i jugu zemlje i do 38 stupnjeva.

Toplinski stres na organizam bi mogao biti osobito nepovoljan za kronične srčane i plućne bolesnike, koje upozoravamo na strogo poštivanje liječničkih savjeta.

No, toplinski val bi mogao djelovati i na zdravlje kod manje osjetljivih, od vrućine izmorenih ljudi, kojima u većem dijelu Hrvatske visoka noćna temperatura ne omogućava dobar odmor. Upozoravamo na nužnost primjene svih dostupnih mjera zaštite od UV zračenja i vrućina u cijeloj zemlji.

U subotu osjetno osvježenje s oborinama. Zapuhat će umjeren, ponegdje jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar, a na Jadranu bura. Temperature će u nekim dijelovima pasti i više od deset stupnjeva u odnosu na petak.

U nedjelju prestanak kiše i djelomično razvedravanje, te svježije.

  • +80
Ljeto na plažama diljem Hrvatske Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz