vrEMENSKA PROGNOZA

Crveni alarm za Jadran, evo gdje se opet sprema nevrijeme s tučom i jakim vjetrom

19.07.2023 u 06:11

Bionic
Reading

Nakon sinoćnjeg nevremena koje je na sjeverozapadu Hrvatske prouzročilo nove materijalne štete, i danas bi se mogli ponoviti slični scenariji. U unutrašnjosti Hrvatske očekuje djelomice sunčano, već prijepodne ponegdje uz malo kiše ili poneki pljusak, a kasno poslijepodne i u noći na četvrtak opet jače pogoršanje s pljuskovima i grmljavinom, mjestimice i izraženijim. Na snazi je crveni alarm za cijelu obalu, a narančasti za unutrašnjost zemlje

U Dalmaciji i dalje vedro, dok su na sjevernom Jadranu navečer mogući lokalni pljuskovi. Puhat će jugozapadnjak, na moru i jugo, a poslijepodne će u unutrašnjosti naglo okrenuti na jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar uz osjetno osvježenje. Najniža jutarnja temperatura zraka od 18 do 22, na Jadranu od 24 do 28 °C, a najviša dnevna uglavnom između 31 i 36 °C.

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a prognozirala je za HRT da će u srjedu na istoku Hrvatske biti nestabilno - poneki pljusak moguć je već u noći u sjevernim predjelima, te osobito poslijepodne i navečer kada je vjerojatno i grmljavinsko nevrijeme praćeno tučom i jakim vjetrom. No, prije toga vruće i sparno, uz sunčana razdoblja i najvišu temperaturu do 34 °C.

Nevrijeme u Humu na Sutli Izvor: tportal.hr / Autor: Čitatelj tportala

Zbog tople noći i vrućeg dana i u središnjoj Hrvatskoj upozorenje na vrućinu, ali i na mjestimične jače izražene pljuskove i grmljavinu, lokalno i tuču te prolazno pojačan vjetar, ponajprije u drugom dijelu dana. Jače izraženih pljuskova može biti i u gorju i na sjevernom Jadranu - posebice u Istri i Gorskome kotaru u popodnevnim i večernjim satima. No veći dio dana proteći će uz barem djelomice sunčano vrijeme, pa će temperatura zraka porasti na vrijednosti između 31 i 36 °C, a ponegdje uz more se ni noću neće spustiti ispod 27 °C.

Nevrijeme u Alpama Izvor: Licencirane fotografije / Autor: iMeteo.sk

Vrlo topla noć i u Dalmaciji, ponajprije u urbanim središtima na obali, a danju uz obilje sunca vruće i vrlo vruće, od 33 °C na otocima do čak 38 °C u unutrašnjosti. Samo blago osvježenje pružat će povremeno umjeren jugozapadnjak. Stoga je na snazi upozorenje na vrućinu najvišeg stupnja. Podjednako i na jugu Hrvatske, gdje će prevladavati vedrina. Nakon vrlo tople noći, danju vrlo vruće uz slab do umjeren jugozapadni vjetar te uglavnom malo valovito more."

Nevrijeme u Hrvatskoj Izvor: Promo fotografije / Autor: Mup.hr

U nastavku tjedna promjenjivo

'Toplinski val u većinom sunčanoj Dalmaciji nastavit će se i idućih dana. Na sjevernom Jadranu pak nestabilnije - lokalno su moguće nevere uz prolazno pojačan vjetar, a povremeno će podno Velebita puhati i jaka bura.

U sjevernim kopnenim krajevima promjenljivo, mjestimice će biti jače izraženih pljuskova, lokalno vrlo vjerojatno i tuče, osobito poslijepodne i navečer, a i temperatura zraka uz vjetar sjevernih smjerova bit će niža', prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Grmljavinsko nevrijeme s vjetrom i jačom kišom u utorak navečer zahvatilo je područje Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije te Zagreb, Samobor, Čakovec i Bjelovar - srušena su stabla na ceste i električni stupovi, dignuti krovovi, kažu u Ravnateljstvu civilne zaštite RH.

Županijski centar 112 Varaždin zaprimio je više dojava građana vezanih uz olujno nevrijeme koje je oko 20 sati zahvatilo varaždinsko područje. Nevrijeme je uzrokovalo pad drveća i električnih stupova, a područje uz granicu sa Slovenijom zahvatila je slaba tuča.

Zagreb: Olujno nevrijeme srušilo ogradu preko puta MSU-a Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Nevrijeme je zahvatilo zagrebačko i samoborsko područje. Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je nekoliko desetaka dojava o padu granja i drveća na ceste, a u Samoboru je uslijed jakog vjetra dignut krov zgrade.

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike će u cijeloj zemlji biti nepovoljne. U unutrašnjosti će u prvom dijelu dana biti vruće što kod mnogih može doprinijeti umoru. Zbog premještanja nestabilnog zraka sa zapada preko sjevernog Jadrana i unutrašnjosti zemlje kasnije tijekom dana i u noći na četvrtak, meteoropati mogu biti razdražljivi, patiti od glavobolje i bolova na mjestima ranijih ozljeda. Kroničnim bolesnicima, osobito s bolestima kardiovaskularnog sustava, savjetujemo da izbjegavaju napore, te se pridržavaju savjeta liječnika. U Dalmaciji i na južnom Jadranu će kao i prethodnih dana biti vrlo vruće. Potrebno je primijeniti mjere zaštite od vrućina. Mogu se pronaći na mrežnim stranicama DHMZ-a i HZJZ-a.

Grmljavinsko nevrijeme s vjetrom i jačom kišom koja je intenzivno padala desetak minuta zahvatilo je u večernjim satima i područje Međimurske županije, a županijski centar 112 Čakovec zaprimio je dojave o srušenom stablu na prometnicu, dok dojava o štetama nema.

Varaždinci sklanjali automobile pred naletom tuče Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak

Županijski centar 112 Krapina primio je nekoliko dojava zbog olujnog vjetra i jake kiše koja je zahvatila područje Krapinsko-zagorske županije. Zaprimljeno je sedam dojava o srušenim stablima na prometnice i vodove električne energije, a u Klanjcu i Humu na Sutli je olujni vjetar dignuo krovove s obiteljskih kuća.

Županijski centar 112 Bjelovar zaprimio je nekoliko dojava o padu stabala na prometnice i na telefonski vod te oštećenom stupu dalekovoda (u kvaru je 10kV dalekovod Podgarić). Na terenu su pripadnici JVP Bjelovar, HEP Elektre Križ i djelatnici Poduzeća za ceste Bjelovar. Nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama, izvijestilo je u utorak navečer Ravnateljstvo civilne zaštite RH.