U VIŠE ŽUPANIJA

Snažno nevrijeme pogodilo sjever Hrvatske, vjetar čupao stabla i krovove

18.07.2023 u 19:25

Bionic
Reading

Grmljavinsko nevrijeme s vjetrom i jačom kišom u utorak navečer zahvatilo je područje Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije te Zagreb, Samobor, Čakovec i Bjelovar - srušena su stabla na ceste i električni stupovi, dignuti krovovi, kažu u Ravnateljstvu civilne zaštite RH

Sjeverni dio Hrvatske, od Hrvatskog zagorja, Međimurja do Varaždina, parale su munje i padala je jaka kiša, te je puhao snažan vjetar. Vjetar je srušio drvo na prometnicu nedaleko Črešnjeva, a na rubu Varaždina je prevrnuo roštilj od cigle i betona, javlja HRT.

Županijski centar 112 Varaždin zaprimio je više dojava građana vezanih uz olujno nevrijeme u varaždinskom području. Nevrijeme je uzrokovalo pad drveća i električnih stupova, a područje uz granicu sa Slovenijom zahvatila je slaba tuča.

Nevrijeme je zahvatilo zagrebačko i samoborsko područje. Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je više desetaka dojava o padu granja i drveća na ceste, a u Samoboru je uslijed jakog vjetra dignut krov zgrade.

Županijski centar 112 Bjelovar zaprimio je nekoliko dojava o posljedicama nevremena, radilo se o padu stabala na prometnice i na telefonski vod te oštećenom stupu dalekovoda (u kvaru je 10kV dalekovod Podgarić).

Na terenu su pripadnici JVP Bjelovar, HEP Elektre Križ i djelatnici Poduzeća za ceste Bjelovar. Nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama.

Grmljavinsko nevrijeme s vjetrom i jačom kišom koja je intenzivno padala desetak minuta zahvatilo je u večernjim satima i područje Međimurske županije.

Županijski centar 112 Čakovec zaprimio je dojave o srušenom stablu na prometnicu, dok dojava o štetama nema.

Kiša u Humu na Sutli / VIDEO: Ernest Špiljak Izvor: tportal.hr / Autor: Čitatelj tportala

Županijski centar 112 Krapina primio je nekoliko dojava zbog olujnog vjetra i jake kiše koja je zahvatila područje Krapinsko – zagorske županije.

Zaprimljeno je 7 dojava o srušenim stablima na prometnice i vodove električne energije, a u Klanjcu i Humu na Sutli je olujni vjetar dignuo krovove s obiteljskih kuća.

'Nekoliko je mjesta ostalo bez električne energije jer su stabla pala na električne kablove. Dojave smo primili iz Vrha Vinagorskih, Velikog Trgovišća, Vrbova, Lepoglavca, Huma na Sutli, Jezera Klanječkog, Benkova… Na nekoliko je kuća vjetar odnio i crijepove', kažu u Centru 112. Dojava o tuči nije bilo.

Olujno nevrijeme prouzročilo je u utorak navečer prekid napajanja električnom energijom na širem području Karlovačke županije, te HEP radi na otklanjanju kvarova, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite RH. Županijski centar 112 Karlovac zaprimio je više dojava građana zbog olujnog nevremena koje je zahvatilo karlovačko područje.

Pozivi su se, kažu u Ravnateljstvu civilne zaštite, odnosili na srušena stabla na cestu (Brajakovo Brdo, Donji Nikšić, Grad Karlovac) i srušene stupove od struje (Pravutina, Gornje Gnojnice, Kamanje i Donji Bukovac Zakanjski), a na području Gradca došlo je do oštećenja žica na telefonskom stupu.

U Zagrebu su vatrogasci nekoliko puta intervenirali, najviše zbog srušenih stabala na cestama, među ostalim u Parku mladenaca u Sigetu, u Rapskoj ulici i u Aleji Bologne, javlja Dnevnik.hr.

Iz Ravnateljstva civilne zaštite objavili su upute za postupanje u slučaju grmljavinskog nevremena:

Austrijski mediji navode da je najgore bilo u Tirolu, gdje je snažan vjetar nosio krovove kuća. Na pojedinim postajama u Austriji udari vjetra dosezali su između 100 i 160 kilometara na sat.

I Sloveniju je pogodilo jako grmljavinsko nevrijeme i kiša. Olujni pojas stigao je kasno poslijepodne do sjeverne Slovenije i podijelio se na dva dijela - prvi je krenuo prema Mariboru i Celju, dok se drugi preko središnje Slovenije kretao prema Dolenjskoj, Kočevskoj i Beloj Krajini.

Objavljena je snimka strašnog nevremena u Alpama.

Nevrijeme u Alpama Izvor: Licencirane fotografije / Autor: iMeteo.sk

Prema podacima Agencije za okoliš (ARSO), vjetar je na Kredarici dostizao brzinu od 164 kilometara na sat, a na Krvavcu 136 kilometara na sat. Na mnogim mjestima interventne službe su na terenu.

Prema podacima Uprave za zaštitu i spašavanje Slovenije, snažan vjetar dizao je krovove na stambenim i gospodarskim objektima na području općina Celje, Laško, Rogaška Slatina, Slovenske Konjice, Šentjur i Velenje. Također je srušeno nekoliko električnih stupova zbog čega je prekinuta opskrba električnom energijom.

Kako je vidljivo na stranicama Elektre Ljubljana, na njihovom području trenutno je bez struje oko 21.700 korisnika. Bez struje je i nekoliko tisuća potrošača na području Elektre Maribor.

Vrijeme sutra

U srijedu na istoku Hrvatske nestabilno - poneki pljusak moguć je već u noći u sjevernim predjelima te osobito poslijepodne i navečer, kada je vjerojatno i grmljavinsko nevrijeme praćeno tučom i jakim vjetrom. No prije toga vruće i sparno, uz sunčana razdoblja i najvišu temperaturu do 34 °C javlja HRT-ova meteorologinja Petra Mikuš Jurković.

Zbog tople noći i vrućeg dana i u središnjoj Hrvatskoj upozorenje na vrućinu, ali i na mjestimične jače izražene pljuskove i grmljavinu, lokalno i tuču te prolazno pojačan vjetar, ponajprije u drugom dijelu dana.

Jače izraženih pljuskova može biti i u gorju i na sjevernom Jadranu - posebice u Istri i Gorskom kotaru u popodnevnim i večernjim satima. No veći dio dana proteći će uz barem djelomice sunčano vrijeme, pa će temperatura zraka porasti na vrijednosti između 31 i 36 °C, a ponegdje uz more se ni noću neće spustiti ispod 27 °C.

Vrlo topla noć i u Dalmaciji, ponajprije u urbanim središtima na obali, a danju uz obilje sunca vruće i vrlo vruće, od 33 °C na otocima do čak 38 °C u unutrašnjosti. Samo blago osvježenje pružat će povremeno umjeren jugozapadnjak. Stoga je na snazi upozorenje na vrućinu najvišeg stupnja.

Podjednako i na jugu Hrvatske, gdje će prevladavati vedrina. Nakon vrlo tople noći danju vrlo vruće uz slab do umjeren jugozapadni vjetar te uglavnom malo valovito more.