STISLA ZIMA

Crveni alarm i za Slavoniju, ne izlazite bez prijeke potrebe

08.01.2017 u 09:37

Bionic
Reading

U Parku prirode Kopački rit u nedjelju u 7 ujutro izmjerena su minus 22 stupnja. Zbog izuzetno niskih temperatura izdan je i crveni meteo alarm za Slavoniju i Baranju, a KBC Osijek upozorava građane da ne izlaze bez prijeke potrebe. Istovremeno, zbog niskih temperatura na splitskom je području zamrznuta voda u oko tri posto vodovodnih priključaka te je zbog toga 15-ak tisuća stanovnika ostalo bez mogućnosti korištenja vode u domovima

'Temperatura zraka na splitskom području i danas je u prijepodnevnim satima u Splitu ispod ništice i stvara poteškoće u vodovodnim cijevima u kojima se smrzava voda, no nema mogućnosti da se ti problemi riješe prije nego što poraste temperatura i otopi se zamrznuta voda u cijevima', rekao je Božidar Čapalija, pomoćnik direktora za tehnička pitanja u splitskoj tvrtki 'Vodovod i kanalizacija' za Hinu.

Po njegovim riječima, na splitskom se području očekuje porast temeprature iznad ništice što će pridonijeti prevladavanju poteškoća koje uzrokuju niske temperature.

U Osijeku u nedjelju ujutro izmjereno minus 18 stupnjeva

U Osijeku je u nedjelju u 7 ujutro prema podacima Hidrometereološkog zavoda Hrvatske izmjereno minus 18 stupnjeva te je time nastavljen niz hladnih dana u Slavoniji. Unatoč vrlo niskim temperaturama, iz Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Osijek izvijestili su kako je opskrba građana energijom uredna.

Liječnici iz KBC Osijek, gdje je u nedjelju puknula toplovodna cijev uzrokujući milijunske štete, upozorili su građane da bez prijeke potrebe ne izlaze, a upozorili su i na oprez s obzirom na to da se stvara poledica zbog čega u takvim vremenskim uvjetima može doći do lomova. Podsjetili su kako je važno toplo se odjenuti i piti tople napitke.


Crveno upozorenje i za dubrovačko područje

Jutarnji let za Zagreb iz Zračne luke Dubrovnik poletio je po redu letenja u nedjelju ujutro, a iako se vjetar uvelike smirio niske temperature još uzrokuju probleme, pa je tako u Dubrovniku u 8 sati izmjereno - 6,6 stupnjeva.

Prema podacima na stranicama HAK-a, na širem dubrovačkom području nema prekida u cestovnom, kao ni pomorskom prometu, a kako se navodi na stranicama Zračne luke Dubrovnik let iz i prema Istanbulu koji je trebao sletjeti u 10 i 50 je otkazan, no iz još uvijek neutvrđenh razloga. 'Bura je dosta oslabjela i svi ostali letovi prema Zagrebu i Frankfurtu će najvjerojatnije ići normalno', rekla je dežurna dispečerka.

Inače, zbog niskih temperatura još uvijek je na snazi crveno upozorenje meteoalarma za dubrovačko područje, a mjestimični udari bure predviđaju se do maksimalnih 95 kilometara na sat.

Vremenska prognoza za ponedjeljak i stanje na cestama

Državni hidrometeorološki zavod najavljuje da će u ponedjeljak i dalje biti vrlo hladno. Bit će djelomice, na Jadranu i pretežno sunčano. U unutrašnjosti povremeno oblačnije, a ponegdje može pasti i poneka snježna pahulja, osobito u gorju i Slavoniji. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Na Jadranu umjerena i jaka, na udare ponegdje i olujna bura i tramontana. Jutarnja temperatura od -14 do -8, lokalno može biti i osjetno niža, a na Jadranu od -5 do 0. Najviša dnevna od -6 do -1, na Jadranu 0 do 5 °C.

HAK u nedjelju u 22:15 sati izvještava da je zbog jakog vjetra, na Jadranskoj magistrali (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabrana prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila). Vrlo je gust promet na autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru graničnog prijelaza Bregana kolona je oko 4,5 km.

Snijeg otežava vožnju mjestimice u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. HAK upozorava vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme.