ŠTEF, JEL BI TO HTEL

Crnić: Sve je u rukama predsjednice, ona mora presjeći

06.12.2015 u 20:13

Bionic
Reading

Bivši predsjednik Vrhovnohg suda Ivica Crnić, u razgovoru sa Sanjom Mikleušević za Dnevnik HRT-a, upozorio je kako je sad sve u rukama predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i da će ona morati 'presjeći', ako nitko ne dobije podršku 76 'podupiratelja'

Ivica Crnić kaže kako nema krize političkog sustava i da su nepotreba natezanja ima li predsjednica pravo, u slučaju da se ne formira vlada, imenovati tehničku vladu i raspisati izbore.

'Teku normalne konzultacije. Ako se pojavi netko sa 76 mandata onda mu predsjednica mora dati mandat za sastavljanje Vlade. Ako ne uspije u 30 dana sastaviti Vladu predsjednica mu može, ali ne mora, dati drugu šansu. Ako i to nakon 30 dana ne uspije, predsjednica treba dati mandat drugoj osobi', kazao je Crnić.

Ustav je tu malo nedorečen, jer nije definirano mora li ta osoba imati 76 mandata, a nema ni određenih rokova. Crnić smatra da je sve poprilično jasno i da bi u redu bilo da to iznosi 30 + 30 dana.

'Ako nitko ne uspije prikupiti 76 podupiratelja - predsjednica mora presjeći. Ona nije vezana određenim brojem konzultacija, ali je vezana vremenom - jer odgovara za funkcioniranje državnog sustava. Ustav kaže da u tom slučaju predsjednik imenuje privremenu nestranačku vladu i raspisuje izbore. Tu nema mandatara, predsjednica imenuje nekoga koga smatra da može voditi privremenu vladu po principu: Štef, jel' bi to htel' - a onda Štef kaže da hoće. I daljnja imenovanja ministara i zamjenika ministara - sve je u rukama predsjednice', objasnio je Crnić u razgovoru za Dnevnik HRT-a.

A dok se ne nađe 'Štef' ostaje otvoreno pitanje Ustavnog suda, jer sutra ističe mandat za čak 5 njegovih sudaca. Crnić se 'toplo nada' da će se Sabor konstituirati u razumnom roku i da neće doći do prijevremenih izbora. Tada će se moći dvotrećinskom većinom izabrati 5 sudaca i još dva suca čija su mjesta već prazna. 'Ako se to ne dogodi onda dolazi do krize - Ustavni sud ostaje na 6 sudaca što znači da neće moći obnašati funkciju čuvara ustavnosti zakona i drugih akata', kazao je Crnić.