962 smrtna ishoda

Crni rekord u Njemačkoj tjedan dana nakon zatvaranja; najgore u Zittau, krematorij u gradu traži dodatni prostor

23.12.2020 u 09:22

Bionic
Reading

Njemačka je prijavila u srijedu rekordni dnevni broj umrlih od koronavirusa, 962 smrtna ishoda, tjedan nakon uvođenja strogog zatvaranja zbog kojeg se morala zatvoriti većina trgovina, frizerski saloni i druge uslužne djelatnosti

U zemlji je prijavljeno ukupno 27.968 umrlih, prema podacima Instituta Roberta Kocha (RKI) za zarazne bolesti.

Prijašnji dnevni broj umrlih bio je 952 oboljeli, prijavljen 16. prosinca na dan kad je zatvaranje stupilo na snagu.

Njemačka je u prvom proljetnom valu relativno dobro upravljala pandemijom covida-19 u usporedbi s drugim europskim zemljama.

No, posljednjih je mjeseci zabilježen nagli porast broja slučajeva i umrlih, a u studenom nije uspio pokušaj smanjenja broja zaraženih djelomičnim zatvaranjem u kojemu su trgovine i škole ostale otvorene.

Istočnonjemačku pokrajinu Sasku teško je pogodio drugi val te je zabilježen najveći broj smrtnih slučajeva po stanovniku tijekom pandemije, s oko 57 umrlih na 100.000 stanovnika.

Grad Zittau, na njemačkoj granici s Poljskom i Češkom, priopćio je da njihov krematorij više ne može pratiti broj umrlih te je potrebno pronaći dodatni prostor za čuvanje tijela umrlih.

Širom Njemačke, broj potvrđenih slučajeva koronavirusa povećao se za 24.740 na 1.554.920, pokazuju podaci Instituta Roberta Kocha u srijedu.