persona non grata

Crna Gora protjeruje ruskog diplomata

04.03.2022 u 14:08

Bionic
Reading

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore proglasilo je u petak neimenovanog diplomatu veleposlanstva Ruske Federacije, akreditiranog u Podgorici, za personu non grata i naložilo njegov izgon iz Crne Gore.

U priopćenju Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore navodi da je u formalna nota o ovoj odluci, u kojoj je naveden rok od 72 sata za napuštanje crnogorskog teritorija, uručena u petak veleposlaniku Ruske Federacije u Podgorici.

“Razlog za donošenje ove odluke je procjena relevantnih sigurnosnih organa u Crnoj Gori o aktivnostima ruskog diplomate koje su u suprotnosti s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima", piše u priopćenju crnogorskog MVP-a.

Kako je Hini priopćeno iz crnogorskog MVP-a, ime i funkcija diplomate neće biti objavljeni, što je u skladu s diplomatskom praksom.

Crnogorski mediji ranije su objavili da je potpredsjednik crnogorskog parlamenta i član prosrpskog i proruskog Demokratskog fronta Strahinja Bulajić imao dva susreta s ruskim obavještajcima Viktorom Antipinom i Aleksandrom Perišovom, a jedan od susreta dogodio se prije dva tjedna u jednom kafiću u Danilovgradu, gradiću nedaleko od Podgorice.  

Komentirajući taj susret,  potpredsjednik crnogorske vlade i koordinator službi sigurnosti Dritan Abazović rekao je ranije za crnogorske medije “da sigurnosni sektor prati uplive stranog faktora, čuvajući nacionalne interese Crne Gore”.  

Crnogorski MVP objavio je u srijedu da se ta zemlja pridružila sankcijama koje je Europska unija usvojila protiv Rusije, nakon njenog napada na Ukrajinu.

Istodobno, glavni stožer Vojske Crne Gore je najavio da će Ukrajini donirati određene količine zaštitne opreme, prvenstveno zaštitnih prsluka i balističkih kaciga, dok je ministarstvo financija odredilo 50 tisuća eura pomoći vladi u Kijevu.

 Crveni krst Crne Gore otvorio je posebno telefonsku liniju preko koje građani mogu donirati novac za pomoć stanovnicima Ukrajine.