masovna ubojstva u srbiji

Crna Gora: Podignut stupanj pripravnosti policije, Dan žalosti u nedjelju

05.05.2023 u 14:39

Bionic
Reading

Nakon dvije tragedije i dvaju masovnih ubojstava u Srbiji crnogorska policija je podigla stupanj pozornosti, kazao je crnogorski ministar unutarnjih poslova Filip Adžić

On je istaknuo da je pooštrena kontrola nošenja oružja i izdavanja dozvola.

„Po saznanju o događanjima u Srbiji održao sam kolegij s direktorom Uprave policije i kompletnim vodećim timom. Jutros je kompletna Uprava policije podignuta na veći stupanj pozornosti i u ovom kontekstu pratit ćemo sva dpgađanja“, kazao je Adžić.

Sve postrojbe policije će, kako je kazao Adžić, biti na većoj razini pozornosti kada je riječ o praćenju osoba koja bi mogle izazvati probleme.

Istaknuo je da su naložene rigorozne kontrole kada je riječ o izdavanju dozvola za oružje, ali i kontrola onih koji već imaju oružje i produžavaju dozvole.

„Pojačat ćemo i sve aktivnosti prije početka turističke sezone, ali u sezoni. Policija poduzima sve što je njenoj nadležnosti“, kazao je Adžić.

Premijer Dritan Abazović najavio je da će vlada Crne Gore u nedelju proglasiti Dan žalosti zbog tragičnih događaja u Srbiji.

  • +6
Građani polažu cvijeće te pale svijeće ispred škole Izvor: Pixsell / Autor: M.M./ATAImages/PIXSELL

"Moguće da će biti dva dana žalosti. Danas sam htio da kolege nakon ovog obavijestim da ćemo to uraditi. Na ovaj način upućujem sućut obiteljima stradalih i ozlijeđenih u ovom nevjerojatno tragičnom događaju koji se dogodio dva puta u kratkom razdoblju u Srbiji", rekao je Abazović.

U Srbiji su se u razmaku od dva dana dogodila dva masovna ubojstva, jedno u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", a drugo u Mladenovcu, u kojima je ubijeno 16, a ranjena 21 osoba.

Svjetski mediji izvještavajući o događajima u Srbiji ističu kako su masovne pucnjave izuzetno rijetke u toj zemlji, koja ima vrlo stroge zakone o oružju, ali je posjedovanje oružja u zemlji među najvišima u Europi.

Navodi se također da je zapadni Balkan preplavljen ilegalnim oružjem nakon ratova 1990-ih te da je 2019. procijenjeno da u Srbiji ima 39,1 komad vatrenog oružja na 100 ljudi, što je treće mjesto u svijetu, iza SAD-a i Crne Gore.