dobrobit djece

Komora socijalnih pedagoga uputila apel nakon tragedija u Srbiji

05.05.2023 u 10:41

Bionic
Reading

Potaknuta tragedijom u Srbiji, Hrvatska komora socijalnih pedagoga u petak je apelirala na sve da kod iznošenja osjećaja, stajališta ili drugih informacija o tom i sličnim događajima brinu o dostojanstvu i privatnosti svake osobe, naročito djece, koriste uključiv govor i nude prijedloge i rješenja

Također su naglasili da stavljaju na raspolaganje svoje profesionalne resurse za sve oblike pomoći i podrške, stoji u priopćenju.

Nakon tragičnog događaja u jednoj osnovnoj školi u Srbiji, pred kojim je s razlogom zanijemila javnost u užem i širem okruženju regije, Hrvatska komora socijalnih pedagoga tuguje i najiskrenije suosjeća sa svom djecom, obiteljima, djelatnicima i drugim osobama koje su dotaknute tom tragedijom. Ožiljke tog događaja mnogi će nositi jako dugo, neki i zauvijek.

Iz Hrvatske komore socijalnih pedagoga, stručnjaka koji se bave problemima u ponašanju i na poseban način njihovom prevencijom i tretmanom, u priopćenju su apelirali na sve ključne dionike u zajednici da stave u fokus dobrobit djeteta, a to, kažu, zasigurno uključuje i podršku njegovom okruženju - na prvom mjestu obitelji, vrtiću i školama.

"Briga o dobrobiti djeteta počinje od prvog dana života (pa i ranije), podrškom obitelji, brigom o nepovoljnim događajima koji utječu na obitelj i dijete, snažnim fokusom sustava odgoja i obrazovanja na odgoj, na razvoj otpornosti djece, njihovo osnaživanje i ulaganje u njihove kompetencije, prije svega one socijalno-emocionalne, životne vještine", istaknuli su.

Smatraju da danas nedostaje upravo snažan fokus na dobrobit djece.

  • +31
Paljenje svijeća ispred škole u Beogradu Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

On se, kažu, mora ogledati kroz konkretne, sveobuhvatne i koherentne politike koje se tiču djece i obitelji, znanstveno utemeljene programe i intervencije koje proizlaze iz tih politika, kontinuirano ulaganje u sustave koji se bave djecom i obitelji, te ulaganje u stručnjake koji su kompetentni dati profesionalni odgovor.

"Samo takvim, sveobuhvatnim pristupom i jedinstvenim djelovanjem svih ključnih dionika možemo osigurati pogodne uvjete za rast i razvoj djece. U tom smislu, Hrvatska komora socijalnih pedagoga stavlja na raspolaganje svoje profesionalne resurse kreatorima politika na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini", poručili su.

Apelirali su i na sve njihove članove, a i na širu javnost, da tijekom iznošenja osobnih osjećaja, stavova i promišljanja ili bilo kakvih drugih informacija o ovom i sličnim događajima brinu o dostojanstvu i privatnosti svake osobe, naročito djece, koriste uključiv govor, te nude konstruktivne prijedloge i rješenja.