S KAPTOLA SE BRANE

'Crkva je bila vrlo suzdržana oko izbora!'

14.01.2010 u 08:23

Bionic
Reading

Nakon što je predsjednički kandidat za kojeg je Crkva više ili manje otvoreno agitirala na izborima izgubio, na Kaptolu su našli shodnim objasniti da zapravo nisu navijali ni za jednog od kandidata

'Crkva se na ovim izborima ponašala veoma suzdržano', rekao je Adalbert Rebić. Sporadičnih incidenata u kojima su neki svećenici kao pojedinci otvoreno agitirali za jednog ili drugog kandidata, tvrdi ugledni teolog, vjerojatno je bilo, ali Crkva u cjelini zadržala je ravnomjernu distancu u odnosu na oba kandidata, javlja Jutarnji list.

Međutim, katolički publicist i književnik don Anton Šuljić, bivši ravnatelj Informativne katoličke agencije, kaže da 'donekle razumije Josipovićevu izjavu'.

'Službeno, Crkva je bila neutralna, ali činjenica je da je i sam Milan Bandić isticao da ga podržava, kako je nezgrapno rekao, 'Hrvatska katolička crkva', a bilo je i nekih koji su se javno opredjeljivali za njega. Međutim, bilo je izjava s crkvene strane koje su išle u prilog i Ivi Josipoviću, ako su do njega doprle. Uglavnom, mislim da su Josipovićeve kasnije reakcije bile vrlo dobre i mislim da će se to razočaranje, o kojem priča i koje je donekle medijski navođeno, pretvoriti u dobru pragmu', kaže don Šuljić.

Glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancić nije htio komentirati tvrdnje novoizabranog predsjednika o navodnoj predizbornoj agitaciji među crkvenim redovima za njegova protukandidata.

'HBK se u povodu predsjedničkih izbora oglasio samo jednom svojom porukom u kojoj su biskupi pozvali vjernike da glasaju', kazao je Ancić i dodao da su neutemeljeni komentari u kojima se tvrdi da je posjet Milana Bandića kardinalu Bozaniću, u jeku predizborne kampanje, bio jasan znak potpore Crkve gradonačelniku Zagreba.

'Prije izbora biskupi su se dogovorili da će primiti sve predsjedničke kandidate koji izraze želju za susret s njima', rekao je glasnogovornik HBK.

Prema Adalbertu Rebiću, izvjesno je za očekivati da između Crkve i novog predsjednika neće biti takvih spornih pitanja kakvih je bilo s njegovim prethodnikom. Istog je mišljenja i Šuljić.

'Josipović i već svojim jasno izraženim stavom da će poštovati Ustav, kao i postignuti nivo odnosa, zatim svojim akademskim i kultiviranim nastupom, a povrh svega svojim pravnički jasnim i odmjerenim rječnikom, kao i, što nije manje važno, govorom tijela, pokazuje da će biti drukčiji i, usudio bih se reći, bolji predsjednik svih građana od 'predsjednika građanina'. Njegove izjave nakon izbora govore da će biti otvoren za razgovor i suradnju', zaključio je bivši ravnatelj IKA-e.