NEVLADINE UDRUGE:

'Crkva dobiva nove privilegije, a država stvara još jednu poreznu oazu'

03.10.2014 u 11:04

Bionic
Reading

Iako se očekivalo da će Zakon o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija postaviti nove standarde u transparentnosti financiranja neprofitnih organizacija, pri čemu je posebice u javnosti bila apostrofirana Katolička crkva, čini se da je vlast ipak odlučila Crkvi i drugim vjerskim zajednicama ostaviti neke privilegije, upozorili su danas iz Platforme 112, koja okuplja nevladine udruge

Naime, kako kažu iz Platforme 112, u konačnom prijedlogu zakona uskrsnula je odredba o izuzeću vjerskih zajednica od obveze financijskog izvještavanja o ukupnim prihodima, već se na njih - za razliku od svih drugih obveznika zakona, uključujući i političke stranke, odnosi samo obveza izvještavanja o trošenju proračunskih sredstava.

'U praksi, ovo izuzeće znači da sav novac vjerskih zajednica iz privatnih i međunarodnih izvora uopće neće biti predočen javnosti i mjerodavnim institucijama financijskog nadzora. Ovim izuzećem država vlastitim građanima koji su i svojim donacijama, a ne samo putem proračuna, financirali određenu vjersku zajednicu onemogućuje pravo uvida u način trošenja njihovog novca', kažu u Platformi 112.

'U situaciji kada su pravila postavljena za sve neprofitne organizacije i vodeći računa o tomu da se izuzeća koja postoje za sindikate i poslodavce ne odnose na izradu financijskih izvještaja, nego na način njihove objave, smatramo da je zakonodavac ovime poslao poruku da je hrvatskom društvu u korist i na korist stvaranje nove porezne oaze', poručila je u ime Platforme 112 Marina Škrabalo.

U Platformi 112 podsjećaju da, prema posljednjem istraživanju, čak 83 posto građana koji se izjašnjavaju kao katolici smatraju da bi Katolička crkva treba početi objavljivati financijske izvještaje o svojim prihodima i rashodima.

'Iz toga zaključujemo da građani očekuju financijsku transparentnost. Mi u Platformi začuđeni smo otkuda se stvaraju dodatne privilegije za vjerske zajednice osim onih koje najveće vjerske zajednice imaju osigurane bilateralnim ugovorima i postavljamo pitanje, budući da se zakon najavio kao podizanje standarda u kvaliteti financijske transparentnosti, što se mijenja ako se jedna od neprofitnih organizacija stavlja u povoljniji položaj', kaže Milana Romić.

Odredba o izuzeću,kažu, u zakonu se pojavila u zadnji tren, a kako neslužbeno doznajemo izuzeće je temeljeno na amandmanu na koji su tražili saborski klubovi.

Stoga nije ni čudo da su prilikom današnjeg izglasavanja gotovo svi podržali zakon. Protiv je jedino bio nezavisni zastupnik Josip Kregar, i to upravo zbog toga, što su vjerske zajednice i sindikati izuzeti.

'Mislim da je korištenje novca svih građana javna stvar i ne može biti prepuštena samo unutrašnjem upravljanju tih, inače vrlo zatvorenih institucija. Javni novac se triši i svugdje drugdje tako da se podvrgne reviziji i znanju javnosti o tome zašto i za koj namjene ide. Loša je država u kojoj nema kontrole korištenja javnih sredstava', poručio je Kregar.