VRAĆA SE TOLKIEN'S PUB

Craft pivo, džin, kava i gospodari prstenova: Obišli smo novo-staro kultno mjesto na Gornjem gradu

05.10.2023 u 16:49

Bionic
Reading

Orci, vilenjaci, hobiti, patuljci, čudovišta iz Mordora i svi ostali likovi iz knjiga J.R.R. Tolkiena nanovo dolaze u Zagreb. Tamo gdje su i bili do prije nekoliko godina - u Tolkienovu kuću/pub na adresi Opatovina 49. Ovoga puta pod paskom novoga vlasnika, Siščanina Augustina Dovranića, zaljubljenika u Međuzemlje i Gospodara prstenova

'Knjige su bolje od filmova', odmah će nam gotovo s vrata Augustin Dovranić, dok obavlja zadnje pripreme za otvaranje nekoć omiljenog lokala među ljubiteljima fantasy literature.

'Nisu filmovi loši', uzvraćamo, ali on se ne da i dodaje: 'Nisu loši, super su, ali knjige su bolje.' U ruci mu je bušilica i, kako to obično biva kad otvaraš lokal, uvijek još nešto treba obaviti. A otvaranje je planirano za četvrtak u 18 sati.

'Bit će sve na vrijeme', uvjeren je naš domaćin. Sjekire, mačevi, lukovi i strijele već su na svom mjestu, kao i knjige u vitrinama, ali posla je dan uoči otvaranja bilo i više nego dovoljno.

Iza Dovranića je dvadeset godina bavljenja ugostiteljstvom u Sisku i sad se odlučio na novi izazov. 'Ovaj lokal mi je godinama bio destinacija kad bih došao u Zagreb. Kao i ona Tolkienova kuća koja je bila na Gornjem gradu', prisjetio se lokala koji se koncem prošlog i početkom ovog stoljeća nalazio u kući s dvorištem u Vranyczanyjevoj ulici, iz kojeg, kako reče, i danas ima kriglu kao uspomenu. Velika crna bačva bila nam je obojici prva asocijacija na to mjesto, a nije isključeno ni to da se pojavi na Opatovini. No na to će se vjerojatno trebati malo pričekati, kao i na terasu, bez koje će poslovati u početku. Tolkien's House, naglasimo i to, mnogi su često brkali s Velikim Tolkom, koji se nalazio preko puta, ali jedan s drugim nemaju veze.

'Ovo mi je novi životni izazov i nekakav logičan iskorak. Posljednjih godina, kada bih dolazio u Zagreb, ovo mjesto je stalno bilo zatvoreno. Na Njuškalu sam vidio da se lokal iznajmljuje i nisam puno dvojio', pojašnjava nam. Osim zbog Tolkiena, budući gosti u lokal bi trebali navraćati zbog piva, a njega će biti u izobilju, s naglaskom na domaću craft ponudu. Svoje prste u realizaciji te priče, objasnio nam je Dovranić, ima i Miroslav Šuvak, suvlasnik Nove runde.

'On mi je uletio s idejom da bi se nešto moglo pokrenuti, a i njemu je ovo mjesto bilo među omiljenima. Tako da će ovdje biti i hub Nove runde, ali u ponudi će biti i ostale prijateljske craft pivovare. U startu će to biti Zmajska pivovara - bit će tu njihov novi specijal koji kuhaju. Kako je u tijeku Oktoberfest, drugi nam je gost Paulaner. U ponudi ćemo imati šest piva na točionicima i još dvadesetak sa strane', kazao je Dovranić. Uz probranu domaću selekciju crafta, ljubitelji napitka od hmelja moći će uživati u Duvelu, Orvalu, Gulden Draaku...

'Osim pive, craft će biti kava Lively Roastersa, ali i votka i džin Old Pilotsa. Zagreb je kao turistički grad zaslužio ovakvo mjesto', smatra. Dodaje da je domaća craft scena vrlo živa i svi se trude biti bolji te ići korak naprijed, a to omogućuje da se ponuda stalno vrti.

'Ljudi su kod nas dugo bili naviknuti na ponudu triju velikih pivovara i nekako su se uljuljali. Pojavom craft pivovara i jačanjem scene to se promijenilo. Nastojat ćemo što češće imati tjedne gostujućih pivovara da ne bismo bili dosadni s ponudom', kazao nam je Dovranić. Ideju za to, kako je rekao, 'posudio' je od pivnice Pivac u Makarskoj.

'Igor Joskić radi sjajan posao', pun je hvale za kolegu ugostitelja Dovranić. Želja mu je, kaže, da ljubitelji craft piva i fantasyja imaju svoje mjesto u Zagrebu. Iako uz pivo ide nogomet, njega na ekranu neće biti iako bi za posao bio više nego dobar.

'Imat ćemo televiziju, ali samo za prezentaciju ponude', zaključio je Dovranić.

  • +12
Toliken's House Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić