josip vitez

Čovjek koji je progovorio o korupciji u Požegi: Govorili su da će me obezglaviti, a ispred ženina salona mahalo se sabljama

16.01.2021 u 17:06

Bionic
Reading

Josip Vitez digao je veliku političku prašinu u zemlju nakon što je progovorio o načinu kako se u Požegi namještaju poslovi. Vitez je sada već bivši direktor požeškog Komunalca koji je smijenjen 23. prosinca prošle godine, nakon što, kako tvrdi, nije pristao igrati po pravilima Darka Puljašića, požeškoga gradonačelnika, i njegova zamjenika, dogradonačelnika Marija Pilona, pri odabiru tvrtki koje će raditi poslove na energetskoj obnovi stambenih zgrada, za što je bio raspisan natječaj

'Nisam to mogao prihvatiti ni ljudski ni profesionalno. A, kad me podržao i predsjednik Gradskog vijeća i predsjednik požeško-slavonskog HDZ-a Željko Glavić, kojemu sam se požalio, dobio sam dodatno ohrabrenje. Prof. Glavić od prvoga je dana bio upoznat sa zahtjevima koje su pred mene postavili Puljašić i Pilon. Tražio sam njegovu zaštitu s obzirom na to da je on predsjednik Gradskog vijeća. Podržao je moj način rada i razmišljanja, a natječaj sam proveo kako je trebalo. No, nakon što sam počeo primati izravne i neizravne prijetnje, odlučio sam mu predati snimku za koju on do tada nije znao da postoji. Bilo je to u travnju prošle godine', kazao je Vitez za Jutarnji.hr.

Bio je na čelu Komunalca tek nešto dulje od dva mjeseca kad se suočio s poimanjem politike na hrvatski način. Kada se suočio s koruptivnim radnjama. U Komunalac je došao nakon što je otišao iz Kutjeva d. d., gdje je radio 12 godina. Ubrzo je od svog, tada je mislio, prijatelja Pilona, s kojim je radio u Kutjevu, dobio poziv da preuzme Komunalac. Javnog natječaja nije bilo, nego ga je gradonačelnik izravno imenovao.

'Pilon je naše prijateljstvo, očito, shvatio kao trgovinu, da ću ja odrađivati što oni zamisle iz neke zahvalnosti što sam dobio taj posao. Istina, nisu mi tada govorili što će sve od mene tražiti, ali rekao bih da su me krivo procijenili, misleći da će moći mnome manipulirati. Nisam se bojao što će sa mnom biti, a ne bojim se za svoju egzistenciju ni sada', kaže Vitez.

Ispričao je kako su se zgrade među projektantima počele "dijeliti" mjesec dana ranije, a prije nego što su Pilon i Puljašić pred njega stavili svoje zahtjeve, njihove urede pohodili su predstavnici tih tvrtki i između sebe podijelili tko će raditi koju zgradu.

'Ja sam to samo trebao tehnički provesti', kazao je. Pomislio je u prvi mah da odmah podnese ostavku, ali je odustao shvativši da će na njegovo mjesto doći netko drugi, netko tko će odraditi sve što se traži.

Na kraju jest pozvao tvrtke koje su bile podobne Puljašiću i Pilonu, ali i devet drugih, a epilog je bila niža ukupna cijena za 560.000 kuna. Tada su počeli pritisci i prijetnje, pa je prof. Glaviću predao jednu kopiju snimke, a ovaj ju je proslijedio policiji. Bilo je to u travnju.

'Pilon mi je već drugi dan rekao da su mu iz policije javili da imaju snimke. Čuo sam ranije o toj sprezi, ali tada sam se osobno u to uvjerio. Tada su krenuli jako teški dani za moju obitelj i mene. Njihovi prijatelji su ispred frizerskog salona moje supruge mahali sabljama! Što misliti i učiniti na to? Prijaviti policiji koja je s njima u sprezi? Dobivao sam poruke tipa izvadit ćemo ti utrobu, obezglavit ćemo te... Kome sam to mogao prijaviti? No, shvatio sam da povratka nema', istaknuo je Vitez. Na pitanje kako se osjećao čekajući da sustav napokon nešto poduzme kazao je da je naivno vjerovao da će sustav raditi brže. Sredinom svibnja dao je iskaz u USKOK-u. Od tada je prošlo osam mjeseci i još ništa nije završeno.

Laknulo mu je kada su ga smijenili iako je to bila nezakonita smjena i protiv toga će se boriti na sudu.