POČETAK SEZONE

Covid u SAD-u blizu rekorda; WHO: Ne čekajte, uzmite bilo koje dostupno cjepivo!

18.09.2023 u 10:09

Bionic
Reading

Infekcije covidom u SAD-u približile su se razini prvog vrhunca pandemije u 2020. te dolaze blizu rekorda iz faze varijante delta, pokazuju rezultati ispitivanja otpadnih voda i modeli prognostičara, piše magazin Fortune. To je pokazatelj da covidu dani nikako nisu odbrojeni, iako je službena pandemija možda gotova

Razine virusa u otpadnim vodama tek neznatno zaostaju za razinama s vrhunca delte krajem 2021., prema Biobot Analyticsu, koji prati takve podatke za američku vladu. Prognoza koju je ovog tjedna objavio Jay Weiland, vodeći modelar covida, došla je do istih zaključaka. Weiland je u četvrtak procijenio da se dnevno zarazi čak 650.000 Amerikanaca, pri čemu je jedan od 51 Amerikanca trenutno zaražen covidom. Dodatnih 7-10 posto stanovništva SAD-a bit će zaraženo u sljedećih mjesec i pol, predvidio je Weiland.

Osim infekcija, broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva od covida i dalje raste, prema najnovijim podacima dostupnim iz američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti. Hospitalizacije su porasle za gotovo devet posto od 27. kolovoza do 2. rujna, posljednjeg razdoblja za koje je savezna zdravstvena agencija objavila podatke. A broj smrtnih slučajeva porastao je za gotovo pet posto od 3. do 9. rujna, piše Fortune.

Svjetska zdravstvena organizacija nastavlja primati izvješća o zabrinjavajućim trendovima covida, uključujući sve veći broj zemalja s porastom infekcija, hospitalizacija i prijema na intenzivnu njegu, rekla je Maria Van Kerkhove iz WHO-a na konferenciji za novinare u četvrtak. Cijepljenje, uz ranu dijagnozu i pristup skrbi, može spriječiti teške bolesti i smrt, rekla je.

Dužnosnici WHO-a potaknuli su one koji su pod visokim rizikom od loših ishoda virusa, poput starijih i osoba s oslabljenim imunitetom, da se što prije docijepe, čak i ako to nije najnovija formula XBB, koja se uvodi u nekim dijelovima svijeta. Cijepljenje, tj. stimulacija bilo kojom dostupnom verzijom 'sada ostaje od vitalne važnosti za spašavanje ljudskih života', rekli su iz WHO-a.

Ažurirano cjepivo

Svi Amerikanci stariji od šest mjeseci mogu primati booster prilagođen soju XBB omikron, objavila je savezna Agencija za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Savjetodavni odbor CDC-a za cijepljenje glasao je u utorak 13:1 za odobrenje ažuriranih cjepiva Moderne, Pfizera i Novavaxa za veliku većinu stanovnika SAD-a.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) tek treba odobriti Novavaxovu ažuriranu formulu, no u ponedjeljak su odobreni boosteri Moderne i Pfizera. CDC predviđa dostatne količine za sve, tako da ne bi trebala biti određena prednost pojedinim skupinama, poput starijih osoba ili onih s oslabljenim imunitetom, rekli su savezni zdravstveni dužnosnici na sastanku odbora u utorak.

Svi koji ispunjavaju uvjete trebali bi se docijepiti, rekao je u utorak za Fortune dr. Georges Benjamin, izvršni direktor Američke udruge za javno zdravstvo. 'Jasno je da cjepivo ostaje sigurno i učinkovito u svim životnim dobima', kazao je.

  • +17
Cijepljenje protiv koronavirusa Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

U izjavi dostavljenoj Fortuneu, Američka liječnička udruga navela je da će docjepljivanje spriječiti oko 400.000 hospitalizacija i 40.000 smrti u sljedećih nekoliko godina. 'Nastavljamo snažno apelirati na sve da budu u tijeku s cjepivima protiv covida, gripe i RSV-a kako bi zaštitili sebe i svoje najmilije od teških komplikacija, hospitalizacije i smrti', poručila je organizacija, dodajući da očekuje porast infekcija ove jeseni i zime.

Novi booster, izumirući soj

Prošlogodišnja ažurirana cjepiva bila su dvovalentna, prilagođena i omikronu i početnom soju covida. Ovogodišnji boosteri su monovalentni, što znači da su prilagođeni samo jednom soju virusa: XBB.1.5 krakenu, koji je dominirao u SAD-u i drugdje krajem prošle i početkom ove godine. Taj soj sada je gotovo nestao; procjenjuje se da je XBB.1.5 odgovoran za samo 2,2 posto infekcija u SAD-u. Iako su najnovija cjepiva prilagođena tom soju omikrona, još uvijek se očekuje zaštita od teških bolesti i smrti od trenutno cirkulirajućih sojeva, od kojih su većina članovi virusne obitelji XBB.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Formula za nova cjepiva 'vrlo je slična varijantama vezanim uz EG.5, a koje sada kruže', rekao je u utorak za Fortune dr. Stuart Ray sa Sveučilišta Johns Hopkins. Nedavno objavljeni preliminarni podaci pokazuju da bi osvježeni boosteri trebali ponuditi pristojnu zaštitu od novog, visokomutiranog omikrona, pirole BA.2.86, koji nije član obitelji XBB i smatra se da je evoluirao iz takozvanog stealth omikrona BA.2.

Zaštita ažuriranog cjepiva protiv pirole neće biti tako dobra kao protiv EG.5 i drugih varijanti XBB-a, rekao je Ray. Ipak, imunitet je nešto više od antitijela, koja proizvode B-stanice kao odgovor na infekciju i cijepljenje. Druga, često zaboravljena polovica imunološkog sustava, T-stanice, osigurava zaštitu od teških bolesti. Iako T-stanice ne mogu spriječiti infekciju kao što to mogu B-stanice, one ipak pomažu ublažiti udarac.

  • +4
Covid Izvor: EPA / Autor: CAROLINE BREHMAN

Rastuća zabrinutost zbog problematičnih flip mutacija

Stručnjaci su alarmirani zbog rastućeg udjela varijanti koje imaju iste mutacije. Otprilike 93 posto sekvenci covida u SAD-u prošlog mjeseca sadrži mutaciju F486P, rekao je za Fortune Raj Rajnarayanan s Instituta tehnologije New Yorka. Mutacija, smještena na proteinu šiljka, povećava sposobnost virusa da učinkovito inficira tako što se čvršće veže za ljudske stanice. Rajnarayanan to naziva prepoznatljivom mutacijom ove sezone.

Otprilike polovica sekvenci u SAD-u u istom razdoblju 'pokupila' je mutaciju F456L, također u proteinu šiljka, rekao je. Mutacija čini virus boljim u izbjegavanju imuniteta stečenog cijepljenjem i prethodnom infekcijom. Sve vodeće američke loze imaju ovu mutaciju, dodao je. Štoviše, prevladavajuće loze također počinju preuzimati mutaciju L455F, a ona samo olakšava inficiranje stanica, dodao je Rajnarayanan.

Pratitelji varijanti nazivaju mutacije F456L i L455F flip mutacijama zbog složenih znanstvenih razloga koji uključuju promjene aminokiselina. Taj dvojac postaje jedan od trendova sezone koji najviše zabrinjavaju, kažu stručnjaci, s obzirom na to da gotovo 20 posto uzoraka otpadnih voda sadrži takve mutacije.

Ove sezone varijante flip combo vjerojatno će postati dominantne i predstavljati najveći problem, a vjerojatno će i visokomutirana varijanta pirola BA.2.86 'pokupiti' flip u nekom trenutku te postati još zaraznija, rekao je Rajnarayanan.