irsko istraživanje

Covid bebe su 'malo sporije': Kako je strogi lockdown utjecao na ponašanje novorođenčadi

12.10.2022 u 22:30

Bionic
Reading

Bebe rođene za vrijeme prvog lockdowna napreduju sporije u usporedbi s onima rođenim prije pandemije. Tako je manja vjerojatnost da će dojenčad u dobi od 12 mjeseci progovoriti, prstom pokazivati na predmete i mahati. Ipak, ove bebe ranije počinju puzati, pokazuju rezultati irskog istraživanja

Tijekom 2020. u Velikoj Britaniji rođeno je 600 tisuća beba, a pandemijska ograničenja prekinula su mnoge društvene aktivnosti, što je promijenilo i okruženje u kojem su se razvijale te bebe.

Kako je lockdown u Irskoj bio poprilično strog, obitelji koje su proučavane tijekom istraživanja bile su prosječno u kontaktu sa samo četiri osobe, pored članova obitelji. Pritom jedna od četiri bebe nije upoznala drugo dijete svoje dobi, piše Guardian.

Roditelji koji su sudjelovali u istraživanju morali su procijeniti koliko dobro njihove bebe pužu, podižu li palcem ili kažiprstom sitne predmete, kako govore i slično. Sve bebe bile su rođene između ožujka i svibnja 2020. godine i u vrijeme istraživanja imale su 12 mjeseci.

Rezultati istraživanja pokazali su da je lockdown imao mali, ali primjetni učinak na govorne vještine beba. U usporedbi s onima rođenima prije pandemije manje je vjerojatno da će s 12 mjeseci znati izgovoriti jednu smislenu riječ (89 naspram 77 posto), kažiprstom pokazati na ljude ili predmete (93 naspram 84 posto) ili znati mahnuti (94,5 naspram 88 posto).

Međutim veća je vjerojatnost da znaju puzati (91 naspram 97,5 posto), vjerojatno zato što su manje vremena provodile u dječjim kolicima i autima, a više na podu kod kuće.

Razlike su male, ali su voditelji istraživanja naglasili da roditelji ipak mogu učiniti puno toga kako bi njihova djeca nadoknadila propušteno, poput redovitog čitanja i razgovaranja s njima. Kako su bebe po prirodi radoznale, vrlo je vjerojatno da će povratkom u 'normalno' društveno okruženje poboljšati svoje komunikacijske vještine.

  • +4
Lockdown u Njemačkoj Izvor: EPA / Autor: ALEXANDER BECHER