NOVA STUDIJA

Covid-19 će postati sezonska bolest, ali prije toga mora biti ispunjen jedan vrlo bitan uvjet

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 15.09.2020 12:16
  • Objavljeno 15.09.2020 u 10:58
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: EPA / Autor: ROLEX DELA PENA

Nova studija tvrdi da će COVID-19 slijediti primjere srodnih sezonskih respiratornih bolesti i postati sezonska bolest u zemljama s umjerenom klimom, no samo kad se postigne jedan uvjet - kad čovječanstvo stekne takozvani imunitet krda

Do tog vremena, pokazuje studija, COVID-19 će bjesnjeti tijekom svih sezona, a to samo naglašava važnost epidemioloških mjera uvedenih diljem svijeta, prenosi Dnevnik.hr.

'COVID-19 je ovdje da ostane i nastavit će izazivati epidemije tijekom čitave godine, sve dok ljudi ne steknu imunitet krda. Stoga će javnost morati naučiti živjeti s novim koronavirusom te nastaviti s prakticiranjem epidemioloških mjera, uključujući nošenje maski, fizičku udaljenost, higijenu ruku i izbjegavanje većih okupljanja', naglašava dr. Hassan Zaraket s američkog sveučilišta Bejrut u Libanonu i jedan od autora navedene studije.

Njegov kolega, dr. Hadi Yassine sa sveučilišta Katar u Dohi dodaje da će možda biti i više valova bolesti COVID-19 prije nego li čovječanstvo razvije imunitet krda.

Zaraket i Yassine proučavali su sezonske viruse te faktore virusa i domaćina koji kontroliraju njihovu sezonsku pojavu, kao i najnovija znanja o stabilnosti transmisije virusa SARS-CoV-2.

Došli su do zaključka kako su ključni faktori za prijenos virusa u različitim godišnjim dobima temperatura zraka i vlaga u zraku.

  • +7
  • +4

Koronavirus u SAD-u

Izvor: EPA / Autor: CHRISTIAN MONTERROSA

No u usporedbi s drugim respiratornim virusima, poput virusa gripe, COVID-19 ima veću razinu transmisije (R0), ponajviše zahvaljujući cirkuliranju u imunološki naivnoj (nezaštićenoj) populaciji.

To znači da faktori koji upravljaju sezonalnosti virusa ne mogu još zaustaviti COVID-19 u ljetnim mjesecima. No jednom kad se postigne imunitet krda, putem prirodnih infekcija i cijepljenja, R0 bi trebao značajno pasti te na taj način novi koronavirus učiniti podložnijim sezonalnim faktorima.

Ovo i dalje ostaje novi virus i unatoč rastućim znanstvenim spoznajama, postoje još uvijek nepoznanice oko njega. Jesu li naša predviđanja točna ili ne, vidjet ćemo u budućnosti. Ipak, smatramo da je vrlo izgledno, s obzirom na dosad viđeno, da će COVID-19 postati sezonska bolest, baš kao i drugi koronavirusi, kaže Zaraket.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!