na putu za eu

Čović sa Sattlerom: Nema vremena za odgađanje izbornih reformi

03.06.2021 u 16:54

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je u četvrtak u razgovoru s posebnim predstavnikom i voditeljem Izaslanstva EU u toj zemlji Joahnnom Sattlerom kako nema vremena za odgađanja provedbe izbornih i reformi ustava kako bi zemlja nastavila put prema članstvu u Europskoj uniji

Kako je priopćeno iz HDZ-a BiH, Čović je istaknuo 2021. godinu kao priliku za ostvarenje dugoročne unutarnje stabilizacije i rješavanje zanemarivanih izazova. Naglasio je kako se izmjene izbornog zakonodavstva ne mogu odgađati te pozdravio snažan angažman europskih i međunarodnih partnera za postizanje ovoga cilja. "Sada je ključni trenutak da dokažemo svoju opredijeljenost za europski put i nediskriminaciju u našem društvu", rekao je Čović.

U BiH su od sredine prošle godine intenzivirani razgovori o izbornoj reformi na temelju sporazuma potpisanog prije skoro godinu dana kojim su se vodeći politički predstavnici Hrvata i Bošnjaka, čelnici HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović, obvezali na izmjene Izbornoga zakona uz pokroviteljstvo vodećih zapadnih diplomata SAD-a, EU-a i Velike Britanije.

No, do sada nije učinjeno ništa. Čović i Izetbegović posljednjih dana izražavaju optimizam da bi se dogovor o izmjeni Izbornog zakona ipak mogao postići.

Čović je u razgovoru s austrijskim diplomatom na čelu Izaslanstva EU u BiH istaknuo kako hrvatska strana podupire promjene izbornoga zakona i ustava kako bi se otklonila diskiminacija prema predstavnicima manjina, ali i zjamčila jednakopravnost Hrvata s onemogućavanjem njihova preglasavanja od brojnijih naroda.

Prema priopćenju Čović i Sattler pozdravili su i odluku institucija Europske unije koje su jučer postigle dogovor o potpori u okviru programa IPA III vrijednom 14,2 milijarde eura za zapadni Balkan, koji bi po navodima sugovornika trebao pomoći u ubrzavanju njihova puta k EU.