provedba mira

HNS BiH podržao imenovanje Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika

27.05.2021 u 18:24

Bionic
Reading

Hrvatski narodni sabor BiH koji okuplja hrvatske političke stranke u toj zemlji pozdravio je odluku Vijeća za provedbu mira u BiH o imenovanju njemačkog političara Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika koji će na toj poziciji zamijeniti Valentina Inzka

Vijeće za provedbu mira u BiH koje okuplja predstavnike vodećih zapadnih zemalja i uz protivljenje Rusije u četvrtak je prihvatilo ostavku austrijskog diplomata Valentina Inzka koji je 12 godina bio visoki međunarodni predstavnik, a na njegovo mjesto imenovalo njemačkog političara Christiana Schmidta koji bi na poziciju visokog međunarodnog predstavnika trebao stupiti 1. kolovoza.

Iz HNS-a BiH očekuju da će njemački političar, koji je bio i njemački savezni ministar, snažno podržati provedbu izborne reforme na temelju sporazuma potpisanog prije skoro godinu dana kojim su se vodeći politički predstavnici Hrvata i Bošnjaka, čelnici HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović obvezali na izmjene Izbornoga zakona uz pokroviteljstvo vodećih zapadnih diplomata SAD-a, EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva.

No, do sada nije učinjeno ništa. Čović i Izetbegović posljednjih dana izražavaju optimizam da bi se dogovor o izmjeni Izbornog zakona ipak mogao postići.

"Politički dijalog i kompromis moraju biti načelo stabilnosti i napretka Bosne i Hercegovine, a potpisani sporazum političkih dužnosnika iz lipnja 2020. godine jamac reformskim procesima koji su nužni po pitanju izmjene izbornog zakonodavstva s ograničenim ustavnim izmjenama u BiH", navodi HNS BiH.

Po istome izvoru ova neizborna godina treba konačno biti vrijeme za provođenje reformi koja bi rezultirala približavanjem EU i NATO savezu.

"Izražena međunarodna pažnja aktualnoj političkoj situaciji u BiH i zajednički napori u uklanjanju svih diskriminacija, kako konstitutivnih naroda tako i svih ostalih žitelja BiH, značajan su podrška što ranijem ispunjavanju kriterija za napredovanje BiH prema euroatlantskim integracijama", ističe HNS BiH.