NEFORMALNO I BRZO

Čović: Prijateljski pregovaramo o granici s Hrvatskom i Srbijom

01.09.2015 u 12:09

Bionic
Reading

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović izjavio je kako su intenzivirani razgovori s Hrvatskom i Srbijom o uređenju međudržavnih granica i da se oni sada vode na neformalnoj razini kako bi se pokušalo što brže doći do prihvatljivih rješenja

U intervjuu koji je u utorak objavilo sarajevsko 'Oslobođenje' Čović je kazao kao je nedavno potpisivanje sporazuma o granici između BiH i Crne Gore dodatni poticaj da se to pitanje, otvoreno raspadom bivše Jugoslavije, riješi i među svim drugim državama koje su njene sljednice.

'Ako smo uspjeli napraviti iskorak u komunikaciji s Crnom Gorom po pitanju rješenja granice, smatram da to na sličan način možemo napraviti s Hrvatskom i Srbijom. Tomu će zasigurno doprinijeti intenzivirani i vrlo kvalitetni razgovori koje vodim s čelnicima susjednih zemalja, koji su mnogo učinkovitiji od onih izrazito službenih, izloženih javnosti', kazao je Čović.

Podsjetio je kako BiH i Hrvatska kao polaznu osnovu već imaju konkretni prijedlog razgraničenja, na koji obje strane imaju primjedbe oko nekih spornih točaka, pa je to i polazište za nove razgovore.

Čović drži kako je aktualiziranje pitanja arbitraže o hrvatsko-slovenskoj granici podsjetnik da se takva pitanja moraju riješiti prije ulaska država regiije u Europsku uniju.

Komentirajući problem nastao prigovorom Hrvatske na odluku Europske komisije da se četiri mljekare iz BiH uvrste na popis onih koje mogu izvoziti prerađeno mlijeko na tržište EU, Čović je kazao kako je riječ o događaju koji je sve u BiH zatekao, jer su bili sigurni da su ispunjeni potrebni uvjeti za izvoz, ali i ustvrdio da u sadašnjoj situaciji nema mjesta pozivima na bojkot hrvatskih proizvoda u BiH.

'Neke reakcije u javnosti, pa tako i one koje pozivaju na bojkot hrvatskih proizvoda, pokazuju koliko smo kao društvo još uvijek pomalo neiskusni i slabo informirani oko načina funkcioniranja europskih institucija', kazao je Čović.

Pojasnio je kako će sada Hrvatska morati dokazivati utemeljenost svojih primjedaba, a pravorijek europskih institucija, koji se očekuje sredinom rujna, bit će pozitivan po BiH, uvjeren je Čović.

'Rješavanju ovakvih situacija ni na koji način ne pridonose brzoplete ili neprimjerene reakcije, već one samo nanose štetu, otkrivajući prikrivene animozitete na koje nikako ne možemo biti ponosni. Toga se moramo zauvijek riješiti', zaključio je Čović.