IZBORI U BOSNI I HERCEGOVINI

Čović odgovorio na optužbe o organiziranju autobusa za glasače u BiH

05.01.2020 u 14:47

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović glasao je jutros u drugom krugu predsjedničkih izbora Republike Hrvatske na biračkom mjestu u Osnovnoj školi Petra Bakule u Mostaru

U izjavi za medije nakon glasanja Čović je kazao kako misli da će izlaznost u Bosni i Hercegovini biti značajno veća nego što je bila u prvom krugu.

'Priželjkujemo kontinuitet razmišljanja predsjednice Republike Hrvatske kada je u pitanju Bosna i Hercegovina u cjelini, a posebno hrvatski narod u Bosni i Hercegovini', naglasio je Čović, prenosi N1.

  • +5
Velik broj glasača okupio se na biračkom mjestu u Mostaru Izvor: Pixsell / Autor: Denis Kapetanovic/PIXSELL

'HDZ će osigurati sve što treba da svaki Hrvat može doći u Mostar, Vitez, Livno, Tuzlu, Banju Luku, Sarajevo. Sve što treba kako bi svaki Hrvat koji želi glasati to i uradio. Malo je glasačkih mjesta, vrlo malo konzularnih mjesta. Što god treba, to ćemo danas organizirati, jer HDZ BiH je najozbiljnija politička stranka', istaknuo je Čović.

Hrvatski državljani koji žive u Bosni i Hercegovini moći će glasati na ukupno 44 biračka mjesta i to u gradovima sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Hrvatske u BiH.

Najviše biračkih mjesta, njih 19, ima u Mostaru. Po brojnosti slijedi Vitez u Srednjoj Bosni s 10 biračkih mjesta te Sarajevo sa šest biračkih mjesta. Četiri biračka mjesta su u Livnu, tri u Tuzli te dva u Banjoj Luci.