RASPRAVA U SABORU

Ćorić uvjeren: Do 2020. ćemo reciklirati 50 posto otpada

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 17.10.2018 20:45
  • Objavljeno 17.10.2018 u 20:45
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izrazio je u srijedu uvjerenje da će, s obzirom na poduzete aktivnosti, Hrvatska postići zacrtani cilj, a to je do 2020. reciklirati 50 posto otpada.

Naše aktivnosti ove godine daju nam za pravo nadati se da ćemo postići taj cilj, istaknuo je Ćorić u objedinjenoj saborskoj raspravi o izmjenama zakona o zaštiti okoliša i o održivom gospodarenju otpadom, odgovorivši time na bojazni dijela zastupnika da Hrvatska neće ispuniti spomenuti cilj i da će plaćati penale.

Hrvatska do 2020. ima obavezu odvajati pedeset posto metala, stakla, plastike i papira iz komunalnog otpada, kojih se sada odvaja tek 27 posto, a u četvrtini lokalnih jedinica odvajanje nije niti počelo.

Sada recikliramo tek 27 posto otpada

Hrvatska je u recikliranju "u relativnom zaostatku", trenutno reciklira 17, odnosno 27 posto otpada, ako do 2020. ne dostigne 50 posto, prijete joj kazne EU koje treba ozbiljno shvatiti, upozorava Dragana Jeckov (SDSS) i spominje primjere Slovačke i Italije, koja je platila 40 milijuna eura kazne.

Da nam prijete penali, kakve već plaćaju Grčka i Italija koje nisu uspostavile sustav gospodarenja otpadom, upozorava i Tulio Demetika (IDS). Tko će biti kriv ako do 2020. ne ispunimo obvezu, pita se zastupnik i upozorava kako će ceh kašnjenja u konačnici plaćati građani.

Kako ne bi plaćali penale treba se fokusirati na velike gradove, jer ako se tu uspije postići zadovoljavajuća razina, nećemo ih morati plaćati, uvjerava Milorad Batinić (HNS) i napominje kako je naša praksa da sve i uvijek nastojimo odraditi 5 do 12, dakle u posljednji trenutak.

Josip Borić (HDZ) hvali rad resornog ministra, kaže da je u godinu i pol mandata napravio veliki iskorak u gospodarenju otpadom, ali da nam fali "finale" gdje bi koristili sve što odvajamo: staklo, plastiku, papir.

Hvali rješenje po kojem bi reciklažna dvorišta ubuduće morale osiguravati lokalne jedinice s više od 3000 stanovnika, a ne kao dosad, s više od 1500.

  • +9
  • +6

Radnici Čistoće prazne spremnike s otpadnim papirom

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Dobrović: Ukidanje HAOP-a vrijedno čuđenja

Zastupnici su, u načelu, hvalili izmjene koje je Vlada predložila u dvama zakonima, no Slaven Dobrović (Most) problematizira ukidanje Hrvatske agencije za okoliš i prirodu (HAOP), odnosno njeno pripajanje Ministarstvu.

Ta je ideja "vrijedna čuđenja", plitko je objašnjenje da se time povećava efikasnost, kaže taj zastupnik, koji ne spori Vladino opredjeljenje da smanji broj agencija, ali smatra da to ne može opravdati ukidanje HAOP-a.

Ukidanje ne mora biti nužno loše, ali je zabrinjavajuće da se ta odluka donijela ad hoc, dakle bez analize, osim toga nećemo dobiti ništa, jer će broj zaposlenih ostati isti, kaže SDP-ov zastupnik Mihael Zmajlović.

Spajanje HAOP-a sa Ministarstvom ima za cilj povećati efikasnost rada obaju tijela, želimo unaprijediti procese, vjerujemo da ćemo racionalizacijom zajedničkih službi dovesti do efikasnosti, odgovorio je ministar Ćorić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!