BORBA TRAJE DALJE

Ćorić: Nismo mogli objaviti presudu Arbitražnog suda jer to nije prema propisima

11.11.2017 u 18:59

Bionic
Reading

Ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić rekao je u subotu da se pred sudom u Washingtonu vodi još jedan arbitražni spor s MOL-o i da Hrvatska čini sve da argumentima ospori zahtjeve mađarskog MOL-a, a da objava presude Arbitražnog suda komisije UN-a u Ženevi, prema propisima suda, nije bila moguća ni za jednu od strana u postupku

Nakon što su mediji u subotu objavili dijelove presude Arbitražnog suda komisije UN-a od 23. prosinca 2016., po kojoj je Hrvatska izgubila spor s MOL-om oko Ine, a iz kojih se vidi da je Sud  ključnog svjedoka Roberta Ježića i dokaznu snimku ocijenio nepouzdanima, a hrvatski sud pristranim, ministar Ćorić rekao je da je ta arbitraža nešto što je ovu Vladu dočekalo.

U 12. mjesecu prošle godine postali smo svjesni odluke Arbitražnog suda i to nije nikakva novina, dodao je.

Spor je pokrenut 2014. za mandata Vlade Zorana Milanovića, a Hrvatska je tražila da se proglase ništetnim izmjene ugovora iz 2009. o upravljačkim pravima u Ini i glavni ugovor o plinskom poslovanju, koji su potpisani za vrijeme premijera Ive Sanadera.

Hrvatska Vlada učinila je sve što je bilo moguće kako bi osporila tu odluku pred Saveznim sudom u Švicarskoj, istaknuo je Ćorić dodavši da naši argumenti u ovom kontekstu nisu bili dovoljni da bi se ta arbitraža osporila.

Švicarski Savezni vrhovni sud odbio je, naime, poništiti odluku Arbitražnog suda, koji nije prihvatio hrvatski zahtjev da se ponište ugovori o upravljanju Inom, pa će se ta odluka provoditi  kroz održavanje postojećeg stanja u korporativnom upravljanju Inom.

Ćorić je naglasio kako je u tijeku i drugi arbitražni postupak te nije u mogućnosti komentirati detalje iz pravorijeka arbitražnog postupka u Ženevi.

Arbitražni postupak između Republike Hrvatske i MOL Grupe pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu još je u tijeku.

Na pitanje novinara s kojim se argumentima pokušalo osporiti te zašto Vlada nije ranije objavila rezultate presude, Ćorić je ponovio kako je u tijeku još jedan postupak te da Vlada RH čini sve da argumentima ospori zahtjeve mađarskog MOL-a.  Istaknuo je da je objava te presude, prema propisima suda, nije bila moguća ni za jednu od strana i zato Vlada RH nije pristupila objavi sadržaja ove presude.

Ministar je, na pitanje čini li ta presuda štetu i u drugom procesu koji se vodi  u Washingtonu, ocijenio kako to ne bi trebalo činiti neku štetu u tom procesu, po saznanjima Vlade, te da ono što nas očekuje u kontekstu ovog procesa jest isplata novca mađarskoj strani.

U rebalansu proračuna za 2017. godinu taj je novac predviđen te u ovom procesu neće biti dodatnih elemenata koje će se procesuirati, naglasio je Ćorić. Na pitanje koliko bi ova presuda mogla koštati  Hrvatsku, rekao je da su ti iznosi poznati te da cjelokupni arbitražni postupak koji se vodi od siječnja 2014 godine do kraja 2016. košta više od 100 milijuna kuna.

Upitan i hoće li se ubrzati proces reotkupa dionica INA-e te da dio struke iz energetskog sektora tvrdi da će Hrvatska time izgubiti arbitražu u Washingtonu te da ako izgubimo, novac bi platili kompaniji u našem vlasništvu, Ćorić je kazao kako struka može taj drugi postupak komentirati kako želi, ali da iz perspektive Republike Hrvatske koja je strana u postupku, čini se sve da presuda bude u našu korist te da u tom kontekstu ne može dalje komentirati.  

Što se tiče procesa reotkupa dionica Ine, najavio je da će u sljedećim tjednima biti objavljen javni poziv, "dakle odabir konzultanata koji će Vladi pomoći u procesu koji dolazi".