SANADER NA N1

'Neću nazad u politku, odležao sam u zatvoru zbog pet milijuna eura, a dokaza ni danas nema'

11.11.2017 u 18:46

Bionic
Reading

Ivo Sanader, bivši premijer, protiv kojega se vodi nekoliko procesa na hrvatskim sudovima s odobravanjem je dočekao javno objavljivanje cijele presude u slučaju INA-MOL Arbitražnog suda komisije UN-a u Ženevi od 23. prosinca prošle godine. U njoj se između ostalog tvrdi da je Robert Ježić nepouzdan svjedok koji je mijenjao iskaze i nije vratio pet milijuna eura, a za suca Županijskog suda u Zagrebu Ivana Turudića ustvrdili su da je pristran

Sanader je nakon dugo vremena javno istupio ovoga puta na u Dnevniku N1 televizije.  

'Ovo nisu detalji, ovo je cijela presuda. I ja i moji prijatelji i odvjetnici smo zadovoljni jer farsa traje sedam godina i pravo je pitanje zašto je presuda skrivana godinu dana. Zašto je skrivano nešto što je objavljeno u Ženevi?, upitao je Sanader, a onda je dao i odgovor tvrdeći da su se sada stekli uvjeti za objavu jer je sud odbio zahtjev Hrvatske za poništavanje arbitraže.

  • +74
Sva lica Ive Sanadera Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Podsjetio je da je  arbitražu pokrenula vlada Zorana Milanovića.

'Ona ju je  pokrenula na temelju nepravomoćne presude,  ali da je i temeljem pravomoćne ona bi pala jer nema dokaza za mito', ustvrdio je Sanader.

Upitan zašto je išao svjedočiti na arbitražu kao svjedok MOL-a naveo je da je on svjedočio na poziv predsjednika Arbitražnog suda.

Na novinarsku opasku da nije morao Sanader je kazao kako je to učinio kako bi branio sebe i Hrvatsku jer 'Ježić laže'.

Na pitanje što se dogodilo u restoranu Marcellino kada je snimljen s šefom MOL-a Zoltom Hernandijem kako nešto piše na papire Sanader je kazao kako je u restoranu s njima bio i Ježić kojeg nema na snimci. 'To je javni restoran, došli smo unutra – bili smo trojica, odjednom na snimci nema Ježića.  Kad se to dogodilo? Četiri mjeseca nakon mog odlaska iz politike, i nakon što je Ježić rekao na sudu da sam ja rekao da će biti neki novac.

Sastali smo se jer sam ja osnovao konzultantsku tvrtku, Ježić me molio da mu pomognem riješiti dugove s Molom, i ja sam bio posrednik. Sastali smo se na javnom mjestu gdje ima kamera, gdje smo znali da se snima i gdje je bilo drugih gostiju. Kako smo mogli nešto dogovarati u listopadu da se dogodi u lipnju. To je smiješno. Na papir mi je Hernandi napisao jedan broj koji sam ga tražio', kazao je Sanader. Smatra da u svemu mediji nisu nedužni i da je vlasnik restorana montirao snimku  to priznao na sudu.

Naveo je da će se  prosincu navršiti osam godina od početka procesa i da dokaza nema.

'Ja vas pitam gdje su dokazi. Bile su presude koje su srušene na višim sudovima. U svakom predmetu imate nekog kao Ježić koji je i sam optužen i da sebe oslobodi tereti mene. Riječ protiv riječi, gdje su dokazi. Zbog pet milijuna eura odležao u zatvoru, a ja ih nemam, a nema ih ni Hrvatska', kazao je Sanader.

Upitan hoće li se vratiti u politiku kazao je kako se to neće dogoditi.