NEISPUNJENO OBEĆANJE

Ježić: Oni koji trebaju znati gdje je pet milijuna eura to znaju

11.11.2017 u 13:28

Bionic
Reading

Svjetlo dana ugledao je dio presude Arbitražnog suda u slučaju INA - MOL koji je Hrvatska izgubila. Objava objašnjenja odluke arbitara koji su ocijenili da država nije uspjela dokazati da je Ivo Sanader primio mito od šefa MOL-a Zsolta Hernadija, dodatno će uzdrmati hrvatsko pravosuđe

Dio presude Arbitražnog suda UN-a od 23. prosinca prošle godine izašao je u javnost. U obrazloženju po Hrvatsku nepovoljne odluke arbitri za krunskog svjedoka tužiteljstva Roberta Ježića kažu da je lagao i da je nepouzdan svjedok. Suca Ivana Turudića prozivaju za pristranost, a snimka iz restorana na kojoj se navodno vidi da Sanader od Hernadija traži mito je, prema ženevskim sucima - montirana.

  • +74
Sva lica Ive Sanadera Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Ježić u razgovoru za Media servis nije želio komentirati tvrdnje ženevskih sudaca da je u dosluhu s USKOK-om teretio Sanadera, a na pitanje gdje je pet milijuna eura, koje je nedavno ponovo obećao vratiti, kzao je da oni koji to trebaju znati znaju.

‘Oni koji trebaju znaju gdje je i koja je procedura. Možete i odvjetnika kontaktirati vezano za to. Stvarno ispočetka jašete po nečemu što je samo po sebi razumljivo na koji način će se izvesti‘, rekao je Ježić kojeg smo pitali je li famoznih pet milijuna eura i dalje kod njega, kao što je tvrdio od početka suđenja Sanaderu tijekom kojeg je i obećao da će ga uplatiti u državni proračun.

Media servis kontaktirao je i suca Turudića, no umjesto ocjene ozbiljnih riječi arbitara o njegovoj pristranosti na Sanaderovu štetu, poručio je tek kako do ponedjeljka ne bi ništa komentirao.

Na strpljenje do ponedjeljka apelirao je i resorni ministar Dražen Bošnjaković, ne želeći komentirati hoće li objavljeni detalji presude dodatno poljuljati ionako nisko povjerenje javnosti u rad pravosuđa. A objava dijela presude noćas je izazvala buru u Saboru. Klubovi Mosta i Živog zida tražili su stanku.

'Objavom ovog dokumenta, njegovim sadržajem snažno se utječe i na drugu arbitražu. Ovo je kao državi udar u energetici', rekao je Panenić.

Za Ivana Pernara 'hrvatsko krivosuđe i krađosuđe duboko je korumpirano'.

'Zakoni su pisani da pogoduju ljudima poput Roberta Ježića. I zapravo postoji jedna totalna pravna anarhija u našem pravnom sustavu. A zna se i tko je odgovoran za to. Ali nažalost ne samo HDZ, nego i SDP jer su također bili na vlasti, mogli su mijenjati zakone, ali nisu to učinili', rekao je Pernar.

Podsjetimo, Hrvatska je tražila poništenje arbitraže, no krajem listopada iz Ženeve je stigla još jedna odbijenica. U međuvremenu, arbitraža u Washingtonu još traje.