ministar zaštite okoliša i energetike

Ćorić ne želi reći tko mu je otkrio sadržaj poruka: Pretjerao sam, ovo se više neće ponoviti, ali ni novinar nije bio korektan

27.05.2020 u 09:27

Bionic
Reading

'Moja reakcija nakon toga bila je reakcija osobe, čovjeka, a ne ministra i ja se na tome ispričavam', odgovorio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić na pitanje o jučerašnjoj komunikaciji između njega i reportera Hrvoja Krešića

"Ukoliko ste gledali, a vjerujem da ste imali priliku vidjeti cijelo izlaganje, onda ćete vjerojatno primijetiti da je taj moj odgovor bio odgovor na njegovu glavnu tezu u kojem je on insinuirao da sam ja doveo u pitanje interese Republike Hrvatske. Kroz to pitanje, kao i kroz drugo pitanje se moglo zaključiti da je Vlada RH i ja kao ministar zanemarila interese RH. Ja jednostavno ne mogu dopustiti da moj profesionalni integritet i ono što ja radim u Vladi dovede u pitanje na taj način. Moja reakcija je bila reakcija koja je bila pretjerana. Ja sam se već jučer ispričao hrvatskom medijskoj javnosti. Nije točno da se prati komunikacija novinara u Hrvatskoj. To ne smije biti put kojim Hrvatska ide", rekao je ministar za N1.

"Moja reakcija nakon toga bila je reakcija osobe, čovjeka, a ne ministra i ja se na tome ispričavam", odgovorio je Ćorić na pitanje o jučerašnjoj komunikaciji između njega i našeg reportera Hrvoja Krešića.

"Jako teško ću se dopustiti u narednom razdoblju da se to ikada ponovi. Bio sam onemogućen odgovarati na njegova pitanja njegovim upadicama", dodaje Ćorić.

"Gospodin Krešić je jučer nakon cijelog dana u vašim emisijama pričao svoju verziju priče i to je u redu. Razmišljao sam u nekoliko navrata da se i ja javim i ispričam svoju verziju priče. Memoranudm je imao samo jedan cilj, a to je optimizirati poslovanje Ine i Janafa", kazao je.

"Budite uvjereni da ću si teško dopustiti da se ulazak u raspravu s novinarom ponovi. Bio sam onemogućem odgovarati na Krešićeva pitanja njegovim upadicama i to nije bilo korektno", kazao je Ćorić.

"Jasno sam gospodinu Krešiću dao do znanja da razgovore o kompetencijama članova uprave Ine treba prepustiti struci. On nažalost nije meritorna osoba koja može razgovarati o kompetencijama tih ljudi", ističe.

Žao mu je da je potpao pod pritisak i onemogućavanja da na pitanja odgovori jer kaže da naš Hrvoje Krešić to nije dopuštao.

Na pitanje na čemu je temeljio tvrdnju da je Krešić rubno povezan s naftnim biznisom, kazao je da je bio sarkastičan i da je novinar to interpretirao onako kako je njemu odgovaralo.

Nije želio odgovoriti tko mu je kazao za Krešićevu korespondenciju o Ini.

Memorandum o razumijevanju

"Nafta se vlakovima prevozi prema rafineriji Nafte Rijeka, a ostatak se prodaje Mađarskoj", pojašnjava Ćorić.

"Ukoliko bilo tko u RH misli da hrvatska nafta treba ostati u Hrvatskoj i da rafinerija nafte Siska treba stvarati gubitke, meni je žao, ali to nema smisla", dodaje.

  • +7
Tomislav Ćorić Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Kaže kako stalno guramo Inu u politički kontekst i kako je to djelomično i opravdano.

Hrvatska nije izvezla naftu, a cijena se može komunicirati s Inom, kaže ministar. "Ja sam siguran da ćete dobiti odgovor, osim ako se ne radi o nekoj tajni", dodaje.

Nacional je danas objavio da su dobili na uvid sadržaj tajnog dokumenta koji je potpisan još sredinom 2018. godine.

U situaciji u kojoj možete zadovoljiti potrebe domaćeg tržišta s jednom rafinerijom, biste li išli u smjeru gašenja tog rafinerijskog biznisa i njegove transformacije ili bi zadržali tu rafineriju?, upitao je Ćorić, odgovarajući na pitanje zašto bi se gasila sisačka rafinerija.

Imamo dva rafinerijska biznisa, jedan funkcionira na 70-80 posto, a drugi na oko 20 posto. Kad ste vidjeli da biznis koji funkcionira na 20 posto kreira dobit za svoga vlasnika?, upitao je Ćorić.

Podsjetimo, ministar Tomislav Ćorić u utorak je prozvao novinara N1 televizije Hrvoja Krešića za pisanje u novinarskim grupama rekavši mu kako se iz njegovog rada, ali i iz njegovih poruka u novinarskoj grupi vidi nezadovoljstvo izborom Uprave Ine.

To je vezano za objavu Memoranduma u Nacionalu prema kojem je između INA-e i Janafa dogovoren transport 247 tisuća tona hrvatske nafte iz Siska, umjesto u Rijeku, na preradu u Mađarsku.

Ministar Tomislav Ćorić komentirao je te napise rekavši da se tekstom pokušava implicirati da je Hrvatska došla u podređen položaj, a što, kaže ministar, nije točno.

Ministar je kasnije demantirao tvrdnje o difamaciji i praćenju interne komunikacije novinara N1 Hrvoja Krešića, koji mu je postavio pitanja o Memorandumu Ine i Janafa.