U ISTI KOŠ S ISLAMSKOM DRŽAVOM

Corbyn na udaru kritičara zbog izjava o Izraelu

30.06.2016 u 22:53

Bionic
Reading

Šefa britanskih laburista Jeremyja Corbyna je u četvrtak kritizirao jedan dužnosnik židovske zajednice jer je u isti plan stavio Izrael i 'takozvane islamske države'

'Naši židovski prijatelji nisu odgovorniji za akcije Izraela ili Netanyahuove vlade od naših muslimanskih prijatelja za ono što čine takozvane islamske države ili organizacije', rekao je Jeremy Corbyn tijekom predstavljanja izvješća naručenog nakon više optužba za antisemitizam u Laburističkoj stranci.

Ta izjava je odmah izazvala kritike i potaknula laburističkog šefa da zaniječe da je usporedio Izraele s džihadističkom skupinom Islamska država (IS).

Glavni rabin Velike Britanije Ephraim Mirvis je na društvenoj mreži Twitter tu izjavu ocijenio uvredljivom i dodao da ona može izazvati još više zabrinutosti, umjesto da uspostavi povjerenje unutar židovske zajednice.

Izvješće laburista je naložio Jeremy Corbyn nakon više antisemitskih optužbi u proljeće i posebice stranačke suspenzije bivšeg gradonačelnika Londona Kena Livingstone jer je rekao da je Adolf Hitler na početku želio poslati židove u Izrael i podržavao cionizam prije nego je poludio i ubio šest milijuna židova.

Rabin Mirvis je kritizirao izjave Jeremyja Corbyna, ali je izrazio zadovoljstvo što izvješće stranke preporučuje svojim članovima da izbjegavaju korištenje metafora povezanih s Hitlerom, nacistima i Holokaustom.